"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Pe stalpul mintii noastre inchipuie, cuvintele intelepciunii ceresti, Ceea Ce esti Stalpul rugaciunii care toata lumea o sprijinesti. Nu ne lispi pe noi de ocrotirea Ta de Maica, Ceea Ce esti Mangaierea celor impovarati de pacate, Floarea tuturor darurilor ceresti, Oglinda ingerilor, Muntele Cel inalt al desavarsirii, Rai tainic al fecioriei, Tabor intelegator al tuturor virtutilor, Corabia mantuirii pacatosilor, Caruta Cea de foc a Intelepciunii, Psalmul Cel scris in cartea inimii, Izvorul rugaciunii neincetate, Legatura a unirii noastre cu Dumnezeu.

Cu pasii gandurilor umilite ne apropiem de prea luminata icoana Ta, noi, cei ce nu stim a ne ruga din pricina impietririi inimii noastre. Izvorul rugaciunii Tale sa adape inima noastra cea lipsita de dulceata cuvantului dumnezeiesc.

Ploaia milostivirii Tale sa inmoaie pamantul cel impietrit al inimii noastre. Laudele impletite Tie de serafimi sa intraripeze inima noastra cu dorul cel dumnezeiesc. Suspinurile heruvimilor coborate in adancul sufletului nostru sa ne traga pe noi spre inaltimea cugetarii smerite.

PUBLICITATE

Nu avem inima infranta ca sa aducem tanguire vrednica pentru pacatele noastre, nu avem nici pocainta care intareste casa sufletului pe temelia rabdarii. Norii patimilor au intunecat cu totul cerul sufletului nostru si nu putem privi nici macar spre stralucirea frumusetii Tale. Purtati suntem de valurile ispitelor si cu greu calatorim pe marea cea sarata a acestei vieti.

Indulceste necazurile noastre cu darul Tau si scrie-ne pe noi in cartea vietii, Ceea Ce esti Carte Ce ai purtat pe Cuvantul vietii, Cel Care, prin patimirea Sa, a scos pe Adam din lanturile durerilor.

Ridica mintea noastra deasupra grijilor lumesti si pe piatra rabdarii ne aseaza, Ceea Ce ai nascut pe Piatra vietii, Cea Care a sfaramat pietrele slujirii idolesti. Acopera-ne cu acoperamantul Tau cel luminat, Ceea Ce esti Ocrotitoare crestinilor si pazesti totdeauna pe robii Tai cu darul Tau.

PUBLICITATE

Ceea Ce lacrimi ai varsat pentru Fiul Tau pe Care L-ai vazut pironit pe cruce, da-ne noua lacrimi de umilinta pentru pacatele noastre, cu care in fiecare ceas mahnim milostivirea Stapanului nostru. Inima Ti s-a ranit cand sulita a strapuns coasta Fiului Tau, deci nu trece cu vederea nici ranile sufletelor noastre, ci cu untdelemnul rugaciunii Tale ne intampina si ne ridica la inaltimea pocaintei, scrie ortodoxia.ro.

Bucura-te, Raza a intelepciunii Soarelui Hristos, Turn nebiruit al crestinilor, Cetatea Cea cereasca a Luminii, Vasul Cel plin de mirul laudelor ingeresti, bucura-te, Maica a Domnului, Ceea Ce reversi daruri de minuni celor ce cu inima smerita cad inaintea sfintei Tale icoane, cerand alinarea suferintelor si mare mila. Nu ne uita si pe noi, cei ce, macar ca nu stim a-ti aduce cuvant vrednic de lauda, nadajduim la acoperamantul milostivirii Tale. Amin!

Aceasta icoana a Maicii Domnului este considerata cea mai veche si mai frumoasa icoana din Romania, si cunoscuta in toata lumea ca facatoare de minuni. Timp de peste 600 de ani, icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt a intarit credinta crestin-ortodoxa a conducatorilor, monahilor si a credinciosilor din Romania.

PUBLICITATE

coana Maicii Domnului din Manastirea Neamt este praznuita pe 26 iunie, in aceeasi zi cu icoana Maicii Domnului din Lida.

Icoana Maicii Domnului din Manastirea Neamt este cunoscuta si sub numele de icoana „Lidianca”, pentru ca este considerata o copie perfecta a icoanei din Lida.

Aceasta icoana a Maicii Domnului este considerata cea mai veche si mai frumoasa icoana din Romania, si cunoscuta in toata lumea ca facatoare de minuni. Timp de peste 600 de ani, icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt a intarit credinta crestin-ortodoxa a conducatorilor, monahilor si a credinciosilor din Romania.

PUBLICITATE

Ea a fost comandata de catre Sfantul Gherman in anul 665, copie a icoanei Maicii Domnului ce se afla in Lida, din anul 35. Pe spatele icoanei este zugravit Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, care s-a nascut in Lida. Sfantul Gherman a adus icoana cu el in Constantinopol atunci cand a devenit Patriarh, si a oferit-o Manastirii Heleopatra.

La inceputul persecutiei iconoclaste a imparatului Leon al III-lea, in anul 714, icoana Maicii Domnului a fost ascunsa, iar in anul 716 a fost trimisa in secret de catre Sfantul Gherman la Roma, Papei Grigorie al III-lea.

Icoana Maicii Domnului a fost asezata timp de 106 ani in Basilica Sfantul Petru din Roma. Dupa invingerea iconoclastilor, Papa Serghie al II-lea a readus icoana in Constantinopol. Icoana a fost intampinata la intrarea in Constantinopol de Sfanta Imparateasa Teodora, insotita de Sfantul Metodie, Patriarhul Constantinopolului si popor mult din Imperiul Bizantin. Apoi, icoana a fost reasezata in Manastirea Heleopatra.

PUBLICITATE

In jurul anului 1400, imparatul Manuel al II-lea Paleologul a trimis trei icoane in semn de recunostinta a Imperiului Bizantin pentru Voievodatul din Moldova:

– Una pentru Voievodul Alexandru cel Bun – icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana, care a fost asezata in Manastirea Bistrita, Neamt, Romania.

– Una pentru sotia sa, Neacsa (numita in unele scrieri Ana) – icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost asezata in Manastirea Agapia, Neamt, Romania.

PUBLICITATE

– Una pentru Mitropolitul Iosif Musat – icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului care a fost asezata in Biserica Sfantul Gheorghe din Suceava, cunoscuta sub denumirea de Biserica Mirauti.

Biserica Sfantul Gheorghe – Mirauti din Suceava se afla in apropierea Curtii Domnesti si a indeplinit rolul de Catedrala Mitropolitana a Moldovei, intre anii 1402-1522. Icoana Maicii Domnului a stat in Biserica Sfantul Gheorghe pana in anul 1415, cand a fost dusa si asezata in Manastirea Neamt, unde a si ramas de atunci.

In timpul unei invazii a Imperiului Otoman, icoana a fost ingropata din iunie 1821, pana in octombrie 1822, impreuna cu alte obiecte de valoare, intr-o poiana tainica de pe Muntele Rusu, pentru a fi protejata. Astazi, pe locul in care a fost ingropata icoana Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu se afla Schitul Icoana Veche.

PUBLICITATE

Intre anii 1844-1845, icoana a fost ferecata intr-o imbracaminte de argint aurit, ornamentata cu pietre pretioase.

Unul dintre principii moldoveni a oferit o copie a icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Neamt unui mosier rus, pe nume Certkov. Descendentii lui Certkov au asezat icoana in Biserica din sat in anul 1846. Pe spatele icoanei se afla o inscriptie in care se spune ca icoana este o copie fidela a icoanei trimise din Constantinopol, de catre imparatul Manuel Paleologul.

De asemenea, prin calauzirea Maicii Domnului, Sfantul Cuvios Paisie Velicicovschi (15 noiembrie) a povatuit multi asceti in Rusia si, mai apoi, in Romania.

PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]