"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Luni Paștele Blajinilor – Potrivit tradiției, în lunea de după Duminica Tomii, întreaga creștinătate sărbătorește Paștele Blajinilor, moment în care se fac pomeniri pentru cei trecuți în lumea drepților.

Luni Paștele Blajinilor – Susțin stâlpii de sprijin ai Pământului

Buni și foarte credincioși, blajinii se spune că trăiesc la hotarul dintre lumi, unde Apa Sâmbetei se varsă în Sorbul Pământului.

Totodată, despre blajini se spune că ar fi reprezentări ale strămoșilor, ce au făcut parte din facerea lumii și susțin stâlpii de sprijin ai Pământului.

PUBLICITATE

Tradiția spune că blajinii află despre sărbătoarea de Paște cu opt zile mai târziu, atunci când văd pe apă cojile de ouă vopsite aruncate.

Luni Paștele Blajinilor – Se împart vase cu ouă roșii, colaci și lumânări aprinse

Este foarte important ca acestora să li se dea de pomană, altfel se crede că se vor întoarce în lumea lor flămânzi și însetați, poftind la bunătățile din lumea noastră.

De aceea, oamenii impart vase pline cu ouă roșii, colaci și lumânări aprinse și împodobesc mormintele celor plecați în lumea drepților.

PUBLICITATE

Totodată, s-a păstrat obiceiul să fie întinse mese la cimitir, lângă biserică sau la iarbă verde. Sfinții părinți ne învață că nu trebuie să transformăm aceste mese în spectacole, iar femeile trebuie să fie îmbrăcate decent.

De Paștele Blajinilor se pomenesc nu doar morții din familie, ci toți strămoșii uitați și neștiuți.

Citește aici mai multe despre Paștele Blajinilor!

PUBLICITATE

Luni Paștele Blajinilor – Nu ai voie să îi vorbești de rău pe cei care s-au dus dintre noi

Credincioșii nu trebuie să uite de copiii nebotezați sau avortați. Aceștia cer iertare în fața lui Dumnezeu pentru păcatele mamelor care recurg la chiuretaj.

De Paștele Blajinilor nu ai voie să coci sau să speli haine. Nici să bați covoare nu este acceptat, pentru că zgomotul făcut îi poate speria pe blajinii care se întorc în această zi specială de pe lumea cealaltă pentru a se ruga și a ține post pentru cei vii. Se spune că spiritele blajinilor intră în biserică la Sfânta Liturghie.

Nu ai voie să îi vorbești de rău pe cei care s-au dus dintre noi, chiar dacă nu ai avut înțelegere cu aceștia. Se spune că morții care sunt bârfiți de Paștele Blajinilor pot face necazuri în casele oamenilor.

PUBLICITATE

Citește aici rugăciunea sfintei Eufrosina, de mare ajutor tuturor femeilor deznădăjduite!

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]