"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Ați observat cum reacționează oamenii atunci când li se spune că alcoolul este un drog? Am auzit foarte mulți prieteni care dădeau un cocktail pe gât și spuneau „ uite de ce nu consum droguri!”, de parcă ar fi în vreun fel superiori celor care fumează. Ce să mai spunem de cei care au o dependență a cafelei? Să nu începem, căci pot spune că există multe produse pe care le consumăm și pe care le putem numi droguri.

Alcoolul este un drog 100% și este unul periculos

Prin drog definim orice substanță care poate crea dependență. Gata, am spus-o! Deci și alcoolul este un drog! Sigur, media nu ar putea discuta despre asta, deoarece cum altfel ar mai putea face reclamă la produse pe bază de alcool?

Alcoolul este legal și este promovat în societate. Probabil că te gândești acum cât de mult rău ne poate face alcoolul, nu? Ei bine, suficient de mult!

PUBLICITATE

Rolul pe care îl joacă media

Să luăm următorul exemplu: câte seriale sau filme ai văzut, care să nu conțină alcool sau promovarea acestui produs? Se estimează că 8 miliarde de dolari sunt cheltuiți anual doar pe reclame cu alcool. Deci, ce se dorește până la urmă? Dependența de alcool oare nu face un rău și mai mare decât cea a fumatului?

Potrivit unui studiu independent britanic, alcoolul dăunează mai mult sănătății decât cocaina, cannabisul sau ecstasy, fiind în plus și “drogul” cel mai nociv din punct de vedere al impactului avut asupra societății.

Rezultatele studiului publicat în revista Lancet, condus de David Nutt, fostul consilier al guvernului laburist din Marea Britanie pentru lupta cu drogurile, sugerează că, în ansamblu, daunele produse de alcool le depășesc pe cele provocate de consumul de heroină. Studiul a reaprins polemica pe tema clasificării stupefiantelor în Marea Britanie și a necesității unei campanii împotriva alcoolismului.

PUBLICITATE

Dacă drogurile ar fi clasificate în funcție de daunele pe care le produc, consideră Nutt și colegii lui de la „Independent Scientific Committee on Drugs”, băuturile alcoolice ar trebui incluse în așa-numita „categorie A” de risc, alături de heroină.

În clasificarea pe o scară a periculozitatii de la 1 la 100, alcoolul se găsește la cota 72, heroina la 55, iar crack-ul la 54. Băuturile alcoolice sunt de trei ori mai dăunătoare decât cocaina (27) și decât tutunul (26), se mai arată în articolul din revista Lancet, în timp ce daunele produse de ecstasy (9) se află doar pe locul al optulea, la egalitate cu cele provocate de steroizi și, înainte de cele ale LSD-ului (7) și ale ciupercilor halucinogene (5).

Citește și: Dacă încă mai crezi că ai nevoie de alcool, pentru a te distra, citește asta!

PUBLICITATE

Deci, de ce ne mințim singuri?

Asemeni oricărei alte substanțe, precum zahărul, cafeaua și marijuana, alcoolul este un drog, care creează dependență. Îmi amintesc cum ajunsesem să consum alcool în fiecare seară și, deși cantitățile nu erau prea mari, totuși nu reușeam să mă opresc. Oare nu se numește cumva dependență?

Poate că alcoolul nu reprezintă o problemă pentru tine sau poate că nu realizezi cât de mult rău îți poate face, însă trebuie să ne obișnuim cu ideea că alcoolul este un drog. Totuși, consumat cu moderație și doar din când în când, nu face un rău atât de mare, însă dacă treci de la un pahar de vin, pe seară, la nenumărate pahare, atunci este o problemă reală.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]