"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Norme des uitate sau complet necunoscute despre buna cuviință!

Trecem cu vederea, uităm, suntem preocupați de cu totul altceva sau pur și simplu nu știm exact cum ar trebui să ne comportăm atunci când învităm pe cineva sau suntem noi invitați la masă.

Aproape mereu caut să nu fiu neinformată cu privire la acest aspect și la rându-mi să vă împărtășesc din cele aflate.

PUBLICITATE

Parcurgând rândurile de mai jos, am credința că vă pot fi de folos, deși mulți dintre dumneavoastră nu ar fi simțit nevoia.

1. Când inviți pe cineva la masă nu-i faci un serviciu. De aceea, trebuie să-i dai tot timpul impresia că te simți onorat că a primit să petreacă un ceas sau două sub acoperișul dumitale. Expresia a face cinste (a plăti) e grosolănie. Cinste îți face cel care acceptă.

2. Nu te așeza niciodată la masă înainte ca doamna de gazdă să fi luat loc. Până atunci așeaptă în dreptul locului care ți-a fost indicat. Dacă nu ți s-a indicat locul, informează-te.

3. Când te așezi, așează scaunul în așa fel încât, răzimându-te de spetează, bustul să-ți rămâie perfect vertical. E oribil la vedere domnul care se află la jumătate de metru de masă și stă pe marginea scaunului. Doamna în această poziție e de neconceput.

PUBLICITATE

4. Ține-ți coatele lipite. Când ești la masă, ca și când călare, numai așa trebuie să le ții. Dacă toți invitații ar ține coatele pe masă, lăsând la o parte latura estetică, pentru banchete ar trebui construite mese kilometrice, cu microfoane și difuzor.

5. Du mâncarea la gură, nu gura la mâncare. Patrupedele se apleacă la nutreț, e drept, nu au ce face.

6. Nu sorbi supa/ciorba, chiar dacă te-ai familiarizat cu zgomotul și nu-l mai auzi.

PUBLICITATE

7. Dacă cineva îți pune întrebări cu gura plină, fă-l să aștepte.

8. Nu duce paharul la gură înainte de a te fi șters (șervetul nu-i un ornament) și cu atât mai puțin dacă n-ai terminat de mestecat. Urmele de alimente pe pahar sunt dezgustătoare.

9. Nu introduce cuțitul în pește (afară de cazul că ți s-a pus tacâm special), nici în tocătură. În ambele cazuri furculița și o bucățică de pâine sunt suficiente.

PUBLICITATE

10. În afară de pâine, crenvurști, sparanghel, prune, ridichi de lună și încă vreo câteva alimente care se bucură de privilegii, nu mânca nimic cu mâna.

11. Dacă sticla de vin e pe masă, ai grijă ca paharul vecinei din stânga să fie totdeauna plin. Dacă cea din dreapta stă alături de un mojic, trebuie să ai grijă și de ea.

12. Dacă nu ești foarte intim într-o casă, nu-ți cere voie să fumezi imediat ce s-a terminat masa. Dacă alții mai în vârstă nu și-au aprins țigările, rabdă!

PUBLICITATE

13. Dacă nu poți rezista nevoii de a te scobi în dinți, nu-ți fă paravan din mână, e ostentativ și inelegant.

14. E bine să mulțumești gazdei la plecare pentru clipele petrcute în casa ei, dar nu spune cum te scoli de la masa: “merci”. Nu-i chic.

Să fie oare aceste reguli mai greu de dobândit decât o diplomă de doctor în filozofie?

PUBLICITATE

Vezi aici Bunele maniere la masă sau cum să te porți rafinat chiar și la tine acasă!

Adaptare după Păstorel Teodoreanu

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]