"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Cutremurul care a schimbat axa Pământului și a scurtat durata zilelor
Pe 11 martie 2011, un cutremur puternic cu magnitudinea 9,0 a lovit coasta de nord-est a Japoniei, declanșând un tsunami devastator. Pe lângă pierderile masive de vieți omenești și pagube materiale, seismul a avut un efect neașteptat: a modificat ușor axa de rotație a Pământului.

Se estimează că axa Pământului s-a deplasat cu aproximativ 10 centimetri ca urmare a cutremurului. Această deplasare a dus la o scurtare minusculă a duratei zilei, de aproximativ 1,8 microsecunde.

Deși această schimbare este infimă și imperceptibilă pentru omul obișnuit, ea demonstrează puterea enormă a forțelor naturale și impactul pe care îl pot avea asupra planetei noastre.

PUBLICITATE

Modificarea axei Pământului este un fenomen cunoscut, care se produce în mod constant din diverse cauze, inclusiv redistribuirea masei pe suprafața planetei, topirea ghețarilor și mișcarea plăcilor tectonice. Cu toate acestea, cutremurul din Japonia a fost unul dintre cele mai semnificative evenimente care au provocat o schimbare bruscă a axei de rotație în timpurile moderne.

Deși efectele cutremurului asupra axei Pământului sunt minore, ele ne oferă o perspectivă asupra forțelor complexe care modelează planeta noastră. De asemenea, ne servesc ca un memento al puterii naturii și al vulnerabilității noastre în fața dezastrelor naturale.

Pe lângă cutremurul din Japonia, alte evenimente seismice semnificative au dus la modificări ale axei Pământului:

Cutremurul din Chile din 2010 a deplasat axa cu aproximativ 8 centimetri și a scurtat ziua cu 1,26 microsecunde.
Cutremurul din Sumatra din 2004 a deplasat axa cu aproximativ 6 centimetri și a scurtat ziua cu 6,8 microsecunde.

PUBLICITATE

Este important de reținut că modificările axei Pământului sunt temporare și planeta își ajustează rotația în timp prin diverse procese naturale. Cu toate acestea, aceste evenimente ne oferă o perspectivă fascinantă asupra dinamicii planetei noastre și a modului în care este modelată de forțele naturale.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]