"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Proprietățile de rășină de conifere sunt mult prea puțin cunoscute. Acest produs vegetal poate fi utilizat în problemele pielii și în diferite afecțiuni ale aparatului respirator, având activități expectorante, antireumatice, cicatrizante, dezinfectante și antiinflamatoare.

Rășina proaspăt apărută pe suprafața trunchiului copacului arată precum o sevă vâscoasă iar după ce se întărește devine ca un clei. Se găsește, în mod natural, în interiorul copacului, însă ajunge pe scoarță atunci când identifică o crăpătură.

Are acțiunea unui balsam vindecător: dezinfectează, după care cicatrizează rana. Totodată, rășina are și rolul de a combate insectele dăunătoare.
Cum folosim rășina de conifere în scop terapeutic?
Inhalații cu rășină:

PUBLICITATE

Se pune o bucățică de rășină de conifere pe o placă de metal pe aragaz și se lasă la încins. Parfumul emanat are efect dezinfectant și calmant. Se inhalează mirosul după o zi obositoare.
Tinctură de rășină:

Tinctura de rășină este un remediu excelent pentru răceli, tuse, amigdalită și alte afecțiuni respiratorii. Se prepară din rășină și alcool de 95%, folosind 1 parte rășină la 5 părți de alcool. Se lasă la macerat timp de 14 zile, după care se strecoară.

Notă: dacă nu aveți posibilitatea de a colecta rășină din pădure, se găsește tinctura la magazinele naturiste sau pe internet și costă aproximativ 14 lei.

PUBLICITATE

Pentru tuse și bronșită se pune 1 linguriță de tinctură de rășină de conifere în jumătate pahar de apă sau în jumătate pahar de ceai de conifere. Se adaugă 1 lingură de miere, se amestecă și se administrează cu puțin timp înainte de masă.

Se pot lua 3 astfel de doze pe zi și ajută la dezinfectarea cavității bucale și a căilor respiratorii, favorizând expectorația, calmând tusea și durerile de gât. Totodată, are și efecte antimicrobiene și imunitare locale.

Pentru răceli, se amestecă ml tinctură cu 200 ml spirt ( alcool sanitar ), se adaugă și 3 aspirine pisate și se amestecă până la dizolvare. Cu soluția astfel obținută se fac frecții pe tot corpul.

PUBLICITATE

Pentru tabagism, fumătorii pot încerca o cură cu tinctură de rășină de conifere: se amestecă 1 linguriță de tinctură cu 1 linguriță de miere și se administrează odată la 4 ore, timp de 7 zile consecutive. Tinctura ajută la curățarea arborelui bronșic de secreții și scade și pofta pentru tutun.

Pentru amigdalită, 50 ml de apă se amestecă cu 1 linguriță de tinctură de propolis și 1 linguriță de tinctură de rășină de conifere. Se face gargară cu soluția astfel obținută, timp de 3 minute, de 3 ori pe zi, după mesele principale.

Pentru eczeme infecțioase, răni și vânătăi, se spală rana cu apă și săpun, înainte de toate. Se umezește o bucată de tifon sau o bucată de vată cu tinctură de conifere și se tamponează zona afectată, timp de câteva minute. Le lasă pielea să se usuce, după care se aplică o cremă antiinflamatoare și emolientă.
Unguent cu rășină de brad:

PUBLICITATE

Biologul G. Mohan recomandă un unguent din cantități egale de ceară, ulei și rășină de brad.

Unguentul se prepară astfel: se dă ceara pe răzătoare și se mărunțește fin rășina.

Se pregătește un sistem de fierbere la bain-marie. Se pune 150 g ceară, 150 g rășină și 150 ml ulei de porumb în vasul de deasupra.

PUBLICITATE

Amestecul se fierbe pe baie de aburi timp de 3 ore, amestecând des, după care se strecoară lichidul printr-un tifon des, direct într-un borcan de sticlă. Se lasă la răcit, după care se păstrează la frigider.

Acest unguent se poate aplica extern pentru anumite cancere de piele, pentru panarițiu și furuncule.
Precauții / Contraindicații

Poate cauza efecte adverse la persoanele cu alergie la rășini în general. Preparatele mai sus menționate nu sunt indicate persoanelor cu interdicție la alcool sau la mierea de albine.

PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]