"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Ficatul este un organ extrem de important care are o serie întreagă de sarcini precum stocarea vitaminelor, carbohidraților și mineralelor, producerea de colesterol și de proteine, descompunerea toxinelor. Pentru a te bucura de o stare bună de sănătate este important să-ți menții ficatul în cea mai bună form.

Alimentele interzise pentru probleme ale ficatului

Zahăr

Inclusiv cel din bomboane, băuturi carbogazoase și din alte dulciuri, zahărul contribuie la creșterea glicemiei care poate duce la creșterea nivelului de grăsime din ficat.

PUBLICITATE

Prăjeli

Mâncărurile prăjite abundă în calorii și favorizează creșterea în greutate, implicit apariția ficatului gras.

Alcool

PUBLICITATE

Cea mai frecventă cauză a ficatului gras este alcoolul. Poate contribui și la apariția altor afecțiuni precum ciroza.

Cereale rafinate

Pâinea albă, orezul alb și pastele sunt cereale procesate care nu mai conțin fibre iar acest lucru înseamnă că consumul lor poate duce la creșterea rapidă a glicemiei.

PUBLICITATE

Mezeluri

Atât carnea procesată cât și carnea grasă cauzează apariția ficatului gras. În loc de acestea, se recomandă carnea slabă, tofu și peștele.

Alimente recomandate pentru sănătatea ficatului

Legume cu frunze verzi

PUBLICITATE

Legumele cu frunze verzi, precum spanac, varză creață, varză de Bruxelles, broccoli etc., sunt recomandate deoarece au capacitatea de a crește nivelul enzimelor care se ocupă cu detoxifierea și care contribuie la protecția ficatului.

Potrivit unor studii, broccoli-ul poate oferi protecție împotriva ficatului gras non-alcoolic. Se poate fierbe la abur și se poate amesteca cu sare, usturoi zdrobit, zeamă de lămâie, ulei de măsline și o felie de feta pentru o mâncărică delicioasă.

Grepfrut

PUBLICITATE

Grepfrutul conține doi antioxidanți care protejează ficatul în mod natural iar acest efect protector se manifestă prin reducerea inflamației la nivelul acestui organ și prin protejarea celulelor acestuia. Acești antioxidanți pot reduce și dezvoltarea fibrozei hepatice, care este o afecțiune cauzată de inflamația cronică.

Merișor, afine

Afinele și merișorul conțin antocianine despre care studiile spun că pot menține sănătatea ficatului și pot încetini dezvoltarea fibrozei. Potrivit unor serii de teste, extractul de afine este capabil să inhibe creșterea celulelor canceroase la nivelul ficatului. Pentru aceste efecte, merișorul și afinele se consumă de 3 sau 4 ori pe săptămână.

PUBLICITATE

Struguri

Strugurii conțin o varietate de compuși benefici pentru organism, mai ales cei mov și cei roșii. Printre acești compuși amintim resveratrolul care are efecte în scăderea grăsimilor din sânge și a tensiunii arteriale. Atât strugurii cât și sucul natural obținut din aceștia au capacitatea de a scădea inflamația și de a preveni daunele la nivelul ficatului. În cadrul unui studiu în care participanții au luat timp de 3 luni extract de sâmburi de struguri s-a constatat că funcția hepatică le-a fost îmbunătățită.

Migdale

PUBLICITATE

Migdalele reprezintă o sursă bună de vitamina E și contribuie la protecția împotriva ficatului gras. Se recomandă un pumn de migdale ca gustare sau se pot mărunți și se pot adăuga în salate de crudități.

Pește gras

Peștele gras are un conținut de acizi grași Omega-3 cu ajutorul căruia previne depozitarea grăsimilor în ficat și combate și inflamația. Se recomandă de 2-3 ori pe săptămână consumul de somon, macrou, ton și / sau hering.

PUBLICITATE

Suc de sfeclă roșie

Sfecla roșie are, de asemenea, un efect de reducere a inflamației din ficat și un efect de creștere a nivelului de enzime care ajută la detoxifiere.

Cafea

PUBLICITATE

Potrivit cercetătorilor, cafeaua este una dintre cele mai bune băuturi care ajută la menținerea unui ficat sănătos. Bând 3 cești de cafea pe zi, scade riscul de ciroză și riscul de dezvoltare a cancerului la ficat. De asemenea, are și un efect antiinflamator și poate preveni și depunerile de grăsime la nivelul acestui organ atât de important.

Ceai verde

Ceaiul verde are capacitatea de a reduce stresul oxidativ precum și depozitele de grăsime din ficat.

PUBLICITATE

Atenție: ceaiul verde nu este tolerat de toată lumea, astfel că recomandarea este să începi cu 1 ceașcă de ceai verde, dimineața, după care poți crește cantitatea. Nu consuma această băutură după ora 15:00 pentru că poate interfera cu calitatea somnului.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]