"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Pe 21 noiembrie, este prima mare sărbătoare din Postului Crăciunului, Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Această zi este semnificativă pentru creștini și este cunoscută sub mai multe nume precum Ovidenie, Obrejenie sau Vovidenie și este asociată cu diverse tradiții.

Chiar dacă este perioada Postului Crăciunului, pe 21 noiembrie, creștinii au voie să consume pește, pentru că este prăznuit momentul în care Maica Domnului a fost adusă în Biserică. Această sărbătoare marchează momentul când părinții Maicii Domnului, Sfinții Ioachim și Ana, au dus-o pe Fecioara Maria, la vârsta de trei ani, la templu. Această sărbătoare comemorează rugăciunile părinților Maicii Domnului către Dumnezeu, cerând un copil și promițând că îl vor dedica acestuia în cazul în care dorința le va fi împlinită.

Citește AICI și Rugăciunea puternică de Intrarea Maicii Domnului în Biserică pentru iertarea păcatelor și curățarea sufletului

Rugăciunile lor au fost ascultate, iar un înger le-a vestit că vor avea o fiică pe care trebuie să o numească Maria. Astfel, când Fecioara Maria a împlinit 3 ani, Sfinții Ioachim și Ana au dus-o la templu, unde ea a trăit până la vârsta de 15 ani. În această zi de 21 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Ovidenie.

PUBLICITATE

Tradiții de Ovidenie

În această zi, copiii plasează crenguțe de măr în apă și le lasă într-un loc luminos. Acest gest este făcut pentru ca până la Revelion, acele crenguțe să înflorească și să devină pomușoare, folosite apoi pentru colindat, ca o sorcovă.

Tradiția din noaptea de Ovidenie spune că cerurile se deschid și că animalele capătă puterea de a vorbi. De asemenea, femeile oferă lumânări aprinse ca pomana, deoarece se spune că această lumină este de mare ajutor celor care au murit fără lumânare, fiind simbolul unei lumini care nu se va stinge niciodată în viața de dincolo.

În seara de Ovidenie, credincioșii obișnuiesc să ungă cu usturoi tocăturile ușilor, ferestrele sau orice deschidere către exterior pentru a ține departe forțele negative.

PUBLICITATE

Fiind marcată ca o sărbătoare cu cruce roșie în calendar, în această zi oamenii evită să lucreze, dorindu-și astfel belșug și noroc în tot ce fac.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.