"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Glicemia reprezintă nivelul de glucoză din sânge. O creștere a acestuia duce la hiperglicemie, care este caracterizată prin o concentrație anormal de mare de glucoză în sânge. Conform specialiștilor, hiperglicemia nu duce la consecințe grave pe termen scurt atâta timp cât nu depășește 5g/l, dar poate fi deosebit de daunătoare pentru sănătatea pe termen lung, punând în pericol chiar viața celor care suferă de această afecțiune.

Diagnosticul de diabet se pune atunci când glicemia este peste 7 mmol/l sau 1,26 g/l. Principalele cauze ale hiperglicemiei sunt o dietă bogată în carbohidrați, lipsa activității fizice, tratamentul necorespunzător pentru controlul diabetului, stresul și administrarea anumitor medicamente care favorizează creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Uneori, oamenii se trezesc cu un nivel ridicat de zahăr în sânge, chiar dacă acesta era stabil la culcare. Acest lucru se datorează fenomenului numit „zorii”, care este caracterizat prin eliberarea de cortizol și adrenalina spre sfârșitul nopții pentru a pregăti organismul pentru trezire. Acești doi hormoni promovează eliberarea de glucoză de către ficat, ceea ce poate duce în cele din urmă la creșterea glicemiei la trezire.

PUBLICITATE

Principalele simptome ale hiperglicemiei sunt setea intensă, durerile de cap frecvente, tulburările nervoase, tulburările de somn, vederea încețoșată, oboseala inexplicabilă, pierderea bruscă în greutate, tulburările digestive (constipație sau diaree cronică), vindecarea lentă a ranilor și a rănilor, nevoia frecventă de a urina, probleme cu rinichii, disfuncția erectilă, mâncărimea, pielea uscată, infectiile pielii și infecțiile vaginale frecvente.

Pentru a controla glicemia și a avea grijă de sănătatea ta, este indicat să optezi pentru o dietă sănătoasă și să favorizezi alimente precum pâinea integrală și de orz, quinoa, leguminoase (linte, naut, fasole albă, fasole verde), legume (în special cele verzi, precum broccoli), fructe (sărace în fructoză), cartofi dulci cu coaja albă, teci de in, semințe de chia și de canepă, alune, lapte de migdale și scorțișoară.

Pentru a combate hiperglicemia, este important sa se consume alimente cu un indice glicemic scazut. Aceasta valoare a fost dezvoltata de profesorul Jennie Brand-Miller. Cu toate ca utilizarea indicelui glicemic este contestata de unii medici, deoarece exista limite in utilizarea lui, este totusi considerat de incredere conform expertilor. scrie viewtrustednews.com

PUBLICITATE

Cum putem preveni hiperglicemia? Pentru a preveni hiperglicemia, este important sa reducem consumul de alimente care cresc nivelul de zahar din sange, cum ar fi: bauturile dulci, fursecurile dulci, cartofii albi, faina, cerealele zaharoase sau pe baza de orez.

In cele din urma, pentru a evita cresterea glicemiei si scaderea nivelului de zahar din sange, iata cateva sfaturi pe care le putem adopta zilnic:

Sa optam pentru o dieta sanatoasa, care contine fibre, nutrienti, vitamine si minerale
Sa monitorizam consumul de fructe bogate in fructoza
Sa evitam consumul de zaharuri rapide si grasimi saturate
Sa practicam activitate fizica regulata

PUBLICITATE

Sa mentinem o greutate sanatoasa
Sa ne verificam glicemia in mod regulat
Hiperglicemia poate fi controlata daca pacientul respecta prescriptiile medicului si tine o dieta echilibrata.

DISTRIBUIE SI PRIETENILOR

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.