"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Ni se spune deoseri că atât cât mintea ne este sănătoasă și trupul va fi. Povestind cu dohovnicul meu mi-a spus că atât cât mintea și sufletul sunt încărcate cu neliniști, griji și toate cele rele, trebuie să ne liniștim și cu evlavie să spunem „Doamne Iisuse Hristoase miluiește-mă”. Atunci mi-am amintit de un fragment din Cuvânt din Sfântul Munte, Omiliile Arhimandritului Efrem, Egumenul Manastirii Vatopedi, in Romania:

Una din patimile vremurilor noastre este împrăștierea minții, răvășirea gândurilor. Ce trebuie să facem pentru a ne vindeca de acest duh al împrăștierii?

Arhim. Efrem: Răspândirea minții, adică hoinărirea min¬ții după cum zic Sfinții Părinți, se poate lupta prin rostirea neîncetată a rugăciunii.

PUBLICITATE

De aceea Sfinții Părinți au lăsat această scurtă rugăciune: „Doamne Iisuse Hristoase miluiește-mă”. Iar acest „miluiește-mă” este medicament pentru toate bolile. Au lasat această rugăciune pentru a ne ajuta a nu rosti rugăciuni lungi, deoarece mintea se răspândește; astfel mintea ia putere spre a nu se răspândi. Mintea se mișca neîncetat, chiar și în timpul somnului. De aceea aveți vise pentru ca mintea este tot timpul în lucrare. De aceea Sfinții Părinți spun că prin rugăciunea neîncetata se combate această răspândire a minții. (…)

Sursă: Cuvânt din Sfântul Munte, Omiliile Arhimandritului Efrem, Egumenul Manastirii Vatopedi, in Romania, Editura Reintregirea, Arhiepiscopia de Alba Iulia, 2001

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]