"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Conform rânduielilor bisericești, Postul Crăciunului este ceva mai permisiv comparativ cu Postul Paștelui, având în vedere că sunt mai multe zile în care credincioșii au dezlegare la pește.

În Postul Crăciunului  sunt trei sărbători mari, cu cruce roșie și pe care credincioșii le respectă cu sfințenie. Două dintre ele pică în luna noiembrie, iar ultima sărbătoare cu cruce roșie din Postul Crăciunului pică în decembrie.

Prima sărbătoare cu cruce roșie din Postul Crăciunului  este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, prăznuită pe 21 noiembrie, cea de-a doua sărbătoare este dedicată Sfântului Andrei și pică pe 30 noiembrie, iar ultima sărbătoare pică pe 6 decembrie, atunci când este prăznuit Sfântul Ierarh Nicolae.

PUBLICITATE

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului amintește de momentul în care Fecioara Maria a fost adusă la Templu de către părinții ei, Sfinții Ioachim și Ana. Acesta este locul unde Fecioara Maria a stat timp de 12 ani. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este cunoscută și sub denumirea de Sărbătoarea Luminii.

Pe 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, cel care este considerat ocrotitorul României. El a fost fratele Sfântului Petru, cei doi fiind primii ucenici ai lui Iisus Hristos. Sfântul Apostol Andrei a predicat în Scytia și în Asia Mică. Marele Sfânt a murit după ce a fost răstignit pe o cruce în formă de „X”.

Sfântul Ierarh Nicolae este sărbătorit în calendarul creștin ortodox pe data de 6 decembrie. Despre marele sfânt se spune că este ocrotitorul tuturor celor care sunt acuzați pe nedrept, al copiilor mici, dar și al fetelor nemăritate și al mireselor. Sfântul Ierarh Nicolae a dus mai departe cuvântul lui Dumnezeu și l-a slujit până în ultimul moment al vieții sale, acesta fiind devotat credinței creștine.

PUBLICITATE

În cele trei sărbători cu cruce roșie din Postul Crăciunului , creștinii ortodocși au dezlegare la pește, ulei și vin. Acest lucru înseamnă că pot consuma preparate care să conțină aceste ingrediente, însă restul alimentelor de origine animală, considerate „de dulce”, rămân interzise.

Cât durează Postul Crăciunului  și care este cea mai aspră zi din post?

La fel ca în fiecare an, Postul Crăciunului  durează 40 de zile. Perioada de post începe pe data de 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie. Postul Nașterii Domnului amintește de perioada de post pe care a ținut-o Moise de pe Muntele Sinai, în așteptarea cuvintelor lui Dumnezeu care urmau să fie scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

PUBLICITATE

Postul Crăciunului nu este chiar atât de restrictiv, însă cei care îl țin trebuie să știe că cea mai aspră zi din post este 24 decembrie. Conform tradiției, în Ajunul Crăciunului se ține post aspru până la ora 15:00, iar apoi se mănâncă grâu fiert amestecat cu fructe și miere. Astfel, din alimentele de dulce, pregătite pentru masa de Crăciun, credincioșii pot gusta doar pe 25 decembrie, după Sfânta Liturghie de Crăciun.

„Ziua de Ajun a Crăciunului este o zi de post mai aspru decât celelalte zile. Se ajunează până la ceasul al IX-lea (ora 15.00), când se obișnuiește să se mănânce, în unele părți, grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului Sfântului Prooroc Daniel şi al celor trei tineri din Babilon. În unele zone se ajunează până la răsăritul luceafărului de seară, care ne amintește de steaua ce a vestit magilor nașterea Mântuitorului. Această ajunare amintește, de asemenea, de postul ținut odinioară de catehumeni care, în seara acestei zile, primeau botezul creștin şi apoi prima împărtășire la liturghia săvârșită atunci în acest scop”, a spus părintele Ramon Eugen Ilie din Călărași, potrivit adevarul.ro.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]