"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Nenumărate și nebănuite sunt efectele consumului de pătrunjel asupra organismului. Acest zarzavat banal, care se găsește pe tot parcursul anului, fie în piețe, fie în magazine, este un tezaur de vitamine, minerale și antioxidanți.

Beneficii pentru sănătate

30 de grame de pătrunjel conține 554% din doza zilnică de vitamina K, 54% din doza de vitamina C, 14% din doza de vitamina A, 12% de acid folic și 10% de fier (mai mult decât spanacul).

PUBLICITATE

Conține și alte minerale benefice, precum magneziu, calciu, cupru, potasiu, mangan, fosfor și zinc. Este bogat în uleiuri volatile – miristicină, limonen, eugenol și alfa-tujen.

În mod contrar așteptărilor, această verdeață este o sursă bună de proteine de calitate.

Flavonoidele (apigenina, apiina, crisoeriolul și mai ales luteolina) din pătrunjel au efecte antioxidante puternice, prevenind daunele celulare cauzate de radicalii liberi.

PUBLICITATE

Profesorul Constantin Milică de la Universitatea de Agronomie din Iași recomandă o cură cu frunze de pătrunjel pentru întărirea organismului.

Acestea se pot consuma ca atare, sau se pot adăuga în salate, supe, tocănițe. Mestecate înainte de mese, frunzele de pătrunjel cresc pofta de mâncare, înlătură senzația de greață și vomă.

Se poate consuma o salată simplă din frunze de pătrunjel și puțin suc de lămâie, timp de 2 săptămâni, pentru efectul revigorant.

PUBLICITATE

Mestecate după masă, acționează ca un odorizant, înlăturând mirosul neplăcut al gurii, mai ales dacă s-a servit usturoi, ceapă sau vin.

40 de grame de pătrunjel verde pe zi previne dezvoltarea tumorilor la nivelul mai multor organe din corp: plămâni, ficat, rinichi, creier. O astfel de cură are efecte detoxifiante, și atenuează consecințele consumului de alcool și tutun.

Un studiu realizat la Universitatea din Missouri a arătat că apigenina (regăsită și în țelină) micșorează tumorile mamare.

PUBLICITATE

Pătrunjelul verde se păstrează la frigider, în pungi de plastic. Se spală doar înainte de utilizare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]