"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Numită şi Vinerea Neagră, Vinerea Mare este ziua în care a pătimit şi a fost răstignit pe cruce Iisus Hristos, care s-a jertfit pentru iertarea păcatelor omenirii. În plus, este ziua aliturgică în care foarte mulţi români ţin post negru.

În această zi se face pomenire de sfintele,mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Mântuitorului. Este ultima vineri din Postul Paştilor şi, potrivit tradiţiei, este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua. Conform tradiţiei, în Vinerea Marenu este bine să mănânci urzici şi să pui în mâncare oţet, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet, notează crestinortodox.ro.

În Vinerea Mare, preoţii fac slujba de scoatere a Sfântului Epitaf din altar, ce îl aşază pe o masă în mijlocul bisericii.

PUBLICITATE

Această etapă arată credincioşilor coborârea de pe Cruce a lui Iisus Hristos şi pregătirea trupului Său pentru înmormântare. Oamenii care merg la biserică trec de trei ori pe sub Sfântul Aer. Se spune că cei care îndeplinesc această etapă nu se vor mai confrunta cu durere de cap şi de spate. Seara, se cântă Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul Mântuitorului Iisus Hristos. Apoi, Sfântul Epitaf este aşazat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălţare, care are loc peste 40 de zile. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

La sfârşit,preoţii împart oamenilor care au participat la slujbă florile care au fost aduse şi puse pe Sântul Epitaf,acestea fiind sfinţite. De asemenea,se aprind lumănâri la morminte, pentru ca cei care nu mai sunt alături de noi să aibă lumină şi să ştie că este sărbătoare. Pe lângă lucrurile spirituale pe care fiecare creştin ar trebui să le facă, sunt şi lucruri pe care nu trebuie să le facem în Vinerea Mare:

-Pentru că această zi mai poartă numele de Vinerea Seacă, oamenii nu trebuie să lucreze pământul. Se spune că tot ceea ce se seamănă nu va rodi.

PUBLICITATE

-În plus,nu se sacrifică animale. Este considerat un păcat!

-Tot în Vinerea Mare este interzis spălatul. În plus,nu se coase şi nu se face curăţenie.

-Este de rău augur să te tunzi în această zi. Cei superstiţioşi cred că cei care fac asta vor avea un deces în familie. Însă, în zona Moldovei, oamenii se duc să se tundă, deoarece cred că vor fi feriţi de anumite afecţiuni şi boli.

PUBLICITATE

-În Vinerea Mare nu se înroşesc ouăle şi nu se coc cozonacii şi pasca.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]