"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

An de an, în ziua de 10 februarie, este sărbătorit Sfântul Mucenic Haralambie. Aceasta este unul dintre cei mai mari Sfinți ai Creștinătății, fiind cel mai bătrân mucenic prăznuit de creștinii ortodocși. De asemenea, este cunoscut ca fiind apărător împotriva foametei, ciumei și a bolilor în general.

Sfântul Haralambie este considerat de popor ca făcător de minuni, apărător împotriva foametei și a bolilor în general, mai ales a ciumei. De asemenea, este vestit pentru puterea credinței sale și pentru entuziasmul cu care împărtășea sfintele învățături creștine.

A trăit între anii 89-202 după Hristos și a fost Episcop creștin al cetății Magnezia din Asia Mică, iar întreaga viață i-a închinat-o Lui Dumnezeu.

Se spune că, la vârsta de 113 ani, Haralambie a fost supus la chinuri groaznice și jupuit de viu pentru credința lui nemaiîntâlnită. Tiranul Lucian a crezut că un om bătrân este ușor de înduplecat să se lepede de Hristos și să se închine la idoli. Cu toate acestea, Sfântul Mucenic nu a cedat.

Până la urmă, sufletul său a fost luat de Domnul înainte de a i se tăia capul, din ordinul împăratului Sever. Moaștele sale au fost luate chiar de fiica acestuia, Galina, care a crezut în Hristos.

Ce trebuie să faci pe 10 februarie ca să-ți meargă bine tot anul?

Tradția spune că, de Sfântul Haralambie, oamenii cer preotului să facă la biserică aghiasmă, care apoi este băută pentru sănătate. De asemenea, aghiasma mai este folosită la stropitul gospodăriilor, a vitelor și a pomilor.

Creștinii mai obișnuiesc să ducă la biserică în această zi colivă și colaci, care, după ce sunt sfințite de preot, sunt oferite persoanelor bolnave. Totodată, se fac turte care se împart vecinilor.

Se spune că orice om care ține ziua de Sfântul Haralambie prin post și nelucrare va fi sănătos tot timpul anului.
Bătrânii spun că dacă plouă în ziua de Sfântul Haralambie, atunci va ploua timp de patruzeci de zile fără încetare.

În Transilvania oamenii duc la biserică în această zi mălai, grăunțe și sare. După ce sunt binecuvântate de preot, acestea sunt date ca hrană animalelor din gospodărie pentru a fi sănătoase tot timpul anului. Se păstrează însă o parte din această hrană a vitelor ca leac pentru eventuale boli ale acestora.

Rugăciunea Sfântului Haralambie către Domnul

„Sfinte Mucenice Haralambie, primeşte această rugăciune pe care cu umilinţă ți-o aducem şi ne izbăveşte din toate necazurile! Deşi suntem bolnavi și nevrednici milostivirii tale pentru păcatele noastre cele multe şi grele pe care le săvârşim în tot timpul vieţii noastre şi în tot ceasul, totuşi, cunoscând bunătatea ta cea mare pe care ai arătat-o celor ce te cinstesc şi celor ce se pocăiesc cu credinţă întru numele Domnului, îndrăznim cu umilinţă să mărturisim înaintea ta că am greşit. Fii mijlocitorul nostru către preaputernicul Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre, pentru izbăvirea noastră de toate bolile şi de toate primejdiile şi pentru întărirea noastră în credinţa cea adevărată. Amin!’.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.