"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Sâmbăta Morților 2024 va avea loc în acest an pe data de 9 martie, înainte de Lăsata Secului de carne pentru Postul Paștelui. Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă este o sărbătoare în memoria celor adormiți, ce marchează începutul sâmbetelor morților, în care creștinii dau de pomană.

În Sâmbăta Morților credincioșii duc la biserică colivă, colaci, vin, pomelnicul cu numele numele celor trecuți în neființă și lumânări.

Toate acestea sunt sfințite de către preot, iar apoi se împart. Totodată, în această zi se mai împart si vase noi cu mâncare.

PUBLICITATE

Toate acestea sunt sfințite de către preot, iar apoi se împart. Totodată, în această zi se mai împart si vase noi cu mâncare.

Credincioșii care aleg să facă parastase în această zi trebuie să meargă la biserică de dimineață, la Sfânta Liturghie, se oficiază slujba și apoi are loc pomana.

Se merge la cimitir și se aprind cel puțin două lumânări.

PUBLICITATE

Lăsata Secului de carne

Lăsata Secului de carne pentru Postul Mare al Paștelui va avea loc duminică, pe 10 martie. Postul Paștelui este cel mai lung și aspru din cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe. Mai poartă și numele de „Postul Mare” și reamintește de postul de 40 de zile ținut de Mântuitor.
În acest an, Postul Paștelui va începe pe 18 martie și va dura 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului.

Lăsata Secului de brânză

Lăsata Secului de brânză pentru Postul Mare al Paștelui va avea loc duminică, pe 17 martie. În săptămâna dinaintea începerii Postului Mare, credincioșii au voie să consume alimente precum brânză, ouă sau lapte. Această săptămână mai poartă și numele de Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Laptelui.

În Postul Paștelui, credincioșii nu consumă carne, ouă, pește, brânză, lapte. Este recomandat să nu consume untdelemn, fumatul şi alcoolul nefiind permise.

PUBLICITATE

În perioada Postului Mare există anumite zile în care credincioșii pot consuma pește. Aceste zile sunt cunoscute sub denumirea de dezlegări și au loc după cum urmează: Praznicul Bunei Vestiri și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui.

În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri sau cumetrii, nu se cântă și nici nu se dansează.

În această perioadă, se fac rugăciuni pentru binele casei, pentru ocrotire, pentru sănătatea trupească și sufletească a persoanelor care locuiesc în casă.

PUBLICITATE

După perioada în care au ținut post, credincioșii merg la Biserică pentru a se spovedi și împărtăși.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]