"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Moşii de iarnă 2024. Ce este bine să dai de pomană pentru sufletele celor adormiţi, atunci când creștinii merg la biserică cu pachete pe care le împart celor sărmani.

Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților, în termeni populari,are loc în acest an la data de 18 februarie.

Moşii de iarnă 2024

Sâmbăta, 9 martie 2024, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Aceasta sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea de Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților.

În fiecare biserică ortodoxă din România se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

PUBLICITATE

Creştinii merg de dimineaţă la biserică în Sâmbăta Morţilor, numită şi Moşii de iarnă, cu colivă, vin, prescură şi pachete cu bucate ca să fie binecuvântate de preot, iar mai apoi împărţite celor sărmani spre pomenirea celor adormiţi.

Totodată, în Sâmbăta Morților se merge la mormântul celui răposat pentru ca preotul să facă o slujbă scurtă și să citească câteva rugăciuni pentru sufletul celui decedat.

În Sâmbăta Morţilor, numită şi Moşii de iarnă se merge la biserică sau la momrmânt cu colivă, vin, prescură, vase și pachete cu bucate, care sunt binecuvântate de preot, iar mai apoi împărţite celor sărmani.

Se obişnuieşte ca în Sâmbăta Morților să se împartă vase în care gospodinele pun sarmale, sau orez cu pulpă de pui, piure cu carne sau orice altceva i-a plăcut răposatului.

PUBLICITATE

Pe 9 martie 2024, credincioşii pot da de pomană orice doresc, fiindcă încă nu s-a intrat în Postul Paștelui şi se pot împărți şi preparate din carne.

Important este ca pachetul cu pomană să fie însoţit de colivă, fiindcă coliva este cel mai important aliment care se împarte în cinstea celor adormiţi.

Cei care nu au timp să gătească pot face pacheţele cu produse semipreparate, pate de ficat, icre, brânză topită, un fruct, o roşie sau un castravete, o eugenie sau o napolitană, o sticlă cu băutură răcoritoare sau orice altceva, după posibilitatea fiecăruia.

PUBLICITATE

De la slujba de pomenire din Sâmbăta Morților nu trebuie să lipsească coliva și vinul. Acestea semnifică trupului celui decedat și expresia materială a credinței în Înviere.

În ziua de Moşilor de iarnă se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Preotul scoate din prescura miridele pentru morţi şi le aşază sub Sfântul Agneţ, rostind numele morţilor de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. În cadrul Sfintei Liturghii, Agneţul se preface în Trupul şi Sângele Domnului, scrie crestinorotodox.ro.

La slujba de pomenire din Sâmbăta Morților, creștinii vin la biserică cu vin, colivă, colaci, pachete cu alimente, flori și lumânări.

Pe lângă colivă, în Sâmbăta Morților se împart vase cu mâncare pentru sufletul celor adormiţi, de regulă, se dau de pomană bucatele care îi plăceau răposatului.

PUBLICITATE

În unele zone ale țării se obișnuiește ca, pe lângă slujba din biserică, la Moșii de iarnă, să se oficieze o mică slujbă de pomenire și la căpătâiul răposatului, iar mormântul să fie stropit cu vin de către preot. De asemenea, la morminte se aprind cel puțin două lumânări, ce au rolul de a lumina și a încălzi sufletele celor pomeniți.

Totodată, în ziua Moșilor de iarnă se merge la cimitir și se curăță mormintele morților și așează flori proaspete, dar și lumânări și candele.

La sate există obiceiul ca în ziua Moșilor de iarnă, în casele creștinilor, să se facă o masă de pomenire la care sunt chemaţi rudele, vecinii, dar şi oamenii nevoiaşi.

PUBLICITATE

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]