"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Arborele avocado este originar din Mexic și Guatemala și poate ajunge la o înălțime de 25 de metri. Cu un gust și o culoare specifică, avocado devine un fruct din ce în ce mai utilizat în preparatele culinare ale românilor. În plus, avocado mai este folosit și în industria cosmetică, având numeroase beneficii pentru sănătatea tenului.

Cum se plantează avocado dintr-un sâmbure

Deși rezultatul plantării unui avocado în gospodărie nu ar avea același rezultat ca arborii din America Centrală, există o posibilitate de a planta avocado folosind un sâmbure. Pentru a avea cât mai multe șanse de a consuma avocado din producția proprie, ar fi indicat să cumpărați un arbore gata plantat.

PUBLICITATE

În schimb, în cazul în care doriți o plantă ornamentală, atunci puteți planta avocado folosindu-vă de un sâmbure, fără probleme. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie să vă folosiți de sâmburele unui avocado copt. Fructul trebuie curățat foarte bine, până nu mai rămâne niciun pic de pulpă pe el. Apoi, se înfig patru scobitori în sâmbure, pe fiecare parte a acestuia.

Următorul pas este să puneți sâmburele deasupra unui pahar de apă la temperatura camerei, sprijinind scobitorile de marginile paharului. Este indicat ca apa să fie la temperatura camerei, iar sâmburele să intre aproximativ 1.5 centimetri în apă.

Paharul cu apă trebuie pus într-un loc luminos și călduros, cu o temperatură constantă de minim 18 grade Celsius. Apa trebuie schimbată constant, urmând ca sâmburele să dezvolte rădăcini. După o vreme, atunci când rădăcinile au crescut și nu mai au loc în pahar, arborele de avocado poate fi mutat în ghiveci.

PUBLICITATE

Se recomandă folosirea unui ghiveci înalt de cel puțin 25 de centimetri pentru ca rădăcinile să aibă destul loc de dezvoltare. Solul trebuie să fie cuprins dintr-un amestec de compost și nisip, fiind bine drenat. Arborele se va dezvolta și, pentru a crește mai puternic, vârfurile acestuia trebuie tăiate.

Beneficii avocado

Fructele avocado pot fi folosite atât în prepararea produselor culinare, cât și cosmetice. Avocado este bogat în grăsimi sănătoase, în proteine, dar și în potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier și vitaminele A, C, E, K, B1, B2, B3, B6.

PUBLICITATE

Avocado se poate consuma în salate, sandviciuri, sub formă de ulei, în smoothie-uri, fiind cel mai cunoscut ca ingredientul principal al sosului guacamole. Avocado trebuie să fie foarte bine copt, atât pentru consumul culinar, cât și pentru cel cosmetic.

Astfel, atunci când cumpărați avocado, alegeți fructele care au coaja închisă la culoare, aproape de mov. Aceste fructe vor fi bine coapte, vor fi moi la atingere și vor avea gustul și consistența cea mai potrivită. În cazul în care ați cumpărat avocado necopt, atunci îl puteți așeza lângă câteva mere, grăbind, astfel, procesul de coacere.

Avocado are proprietatea de a crește colesterolul bun și de a scade colesterolul rău în procent de 22%. De asemenea, are un efect benefic asupra bolilor inimii, datorită conținutului de acid folic. Este bogat în fibre, ajutând la stabilirea glicemiei. Avocado revitalizează pielea, tratează psoriazisul și alte iritații ale pielii, având efecte anti îmbătrânire datorită antioxidantului glutation.

PUBLICITATE

Sursa:agromedia

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]