"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Moșii de Iarnă, sărbătoare supranumită și Sâmbăta Morților, se celebrează în funcție de data la care pică Paștele în acel an, cele două evenimente religioase aflându-se în strânsă legătură. Iată când pică Moșii în 2024 și ce tradiții sunt specifice acestei zile.

Unele dintre cele mai importante sărbători ale iernii, Nașterea Domnului și Revelionul, au trecut mai repede decât era de așteptat. Acestea au fost sărbătorite de majoritatea românilor împreună cu familia, prietenii și persoanele dragi lor cu scopul de încheia anul vechi într-o notă plină de fericire și speranță.

Cu toate acestea, se apropie una dintre cele mai importante zile din calendarul ortodox, celebrarea moșilor de iarnă fiind unul dintre cele mai importante evenimente creștine ale anului. Această sărbătoare este o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române cu scopul de a pomeni persoanele care nu mai sunt în prezent printre noi. Din această cauză, ziua Moșilor de Iarnă se mai numește și Sâmbăta Morților sau Sâmbătă Lăsatului Secului.

PUBLICITATE

Ca orice altă sărbătoare creștină, ziua Moșilor are o semnificație aparte, creată pe baza unor obiceiuri și tradiții străvechi și se celebrează la o dată stabilită de către calendarul ortodox. Iată când se serbează în 2024 Sâmbăta Morților și care sunt tradițiile acestei zile sfinte.

Când se sărbătoresc moșii în 2024

Moșii de Iarnă reprezintă o sărbătoare cu o importanță uriașă în calendarul creștin-ortodox, ce marchează începutul celor Șapte Sâmbete ale Morților.

Această tradiție se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui, cu scopul de a pregăti creștinii-ortodocși de evenimentul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

PUBLICITATE

Anul acesta, în 2024, Sâmbăta morților se va celebra la data de 9 martie în ziua de sâmbătă.

Citește de Sâmbăta Morților, Rugăciunea de Purificare și Liniștire sufletească

În dimineața acestei zile sfinte, enoriașii trebuie să meargă la biserică pentru a asculta Sfânta Liturghie a preotului și să participe la Parastasul pentru pomenirea celor adormiți. Creștinii trebuie să dea de pomană diferite pachețele care vor fi împărțite persoanelor nevoiașe, cu scopul pomenirii celor ce nu mai sunt în viață.

Ce se dă de pomană

Datul de pomană în Sâmbăta morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile.

PUBLICITATE

Tradiția se pune în practică în fiecare an pentru ca preotul să poată pomenii în timpul Slujbei Sfintei Liturghii, numele persoanelor drage enoriașilor care nu mai sunt în viață.

Fiecare creștin trebuie să vină la slujbă cu câte un pachețel care se dă preotului, urmând ca acesta să le împartă persoanelor cu mai puține posibilități. Aceste pachețele trebuie să includă puțină coliva, un colăcel, vin roșu și, cel mai important, pomelnicul pe care sunt înșirate numele celor decedați.

Chiar dacă tradiția afirmă folosirea acestor elemente, pachețelul oferit poate avea și câteva alimente în plus printre care se numără plăcintă, brânzeturi, foietaje, carne, sarmale, fructe și alte produse alimentare, în funcție de posibilitățile financiare ale fiecăruia.

PUBLICITATE

Sursa: kanald

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]