"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Potrivit Sfântului Ioan Gură de Aur, profesorul bun inspiră, atrage și convinge (MG. 57:327). El nu este egoist sau arogant, nici renumit pentru stilul lui autoritar. El are spiritul uceniciei și nu al egocentrismului. Umil, el este conștient de propriile imperfecțiuni și slăbiciuni și înțelege că „blândețea este mai puternică decât violența”(MG. 57:61).

Profesorul trebuie să respecte opinia studenților și să dea dovadă de spirit democratic (MG. 60:35-36).

El trebuie să fie înaintea studentului său simplu, onest, deschis și nepărtinitor și să evite ironia și ipocrizia (MG. 61:404-406). Profesorii nu ar trebui să fie insistenți sau agresivi, ci afectuoși (MG. 62:402-403). Ei ar trebui să depășească chiar afecțiunea părinților naturali ai studenților lor.

PUBLICITATE

„Cuvintele” (unui profesor), spune Sfântul Ioan Hrisostom, trebuie să fie „cuvintele unei persoane care educă mai degrabă decât dojenește, care instruiește decât pedepsește aspru, care face ordine mai degrabă decât să agite, care îndreaptă viața (studentului) și nu o distruge” (MG. 61:593-594).

Autor: Demetri Karavasilis
Sursa: doxologia.ro

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]