"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

În această dimineață, 8 octombrie 2021, racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost așezată în baldachinul din fața căminului preoțesc. Preoții Catedralei Mitropolitane, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, au înălțat rugăciuni și au purtat pe umeri cinstitele moaște ale Sfintei Parascheva și ale Sfântului Gheorghe Pelerinul, așezându-le în zona amenajată din cadrul Ansamblului Mitropolitan.

Vineri dimineață, în jurul orei 6.00, PS Nichifor Botoșăneanul, alături de părinții slujitori ai Catedralei Mitropolitane, au oficiat Acatistului Sfintei Parascheva, iar în continuare, clericii au așezat sfintele moaște în baldachinul special pregătit și împodobit din fața Căminului preoțesc „Sfântul Gheorghe”.

Anul acesta s-au împlinit, pe 13 iunie, 380 de ani de când, prin străduința binecredinciosului domnitor Vasile Lupu al Moldovei, Iaşul este binecuvântat de prezența și ocrotirea moaștelor Sfintei Parascheva.

Având în vedere situația epidemiologică în care ne aflăm, Mitropolia Moldovei și Bucovinei anunță şi anul acesta o serie de măsuri menite să protejeze, în condițiile actuale, sănătatea pelerinilor:

Va exista un culoar unic de acces către sfintele moaște, pe unde va putea intra câte o persoană, la distanță una de cealaltă. După ce vor trece de baldachinul în care se află sfintele moaște, printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumați către ieșirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Credincioșii vor purta mască protectoare, iar cei care nu au una li se va oferi o mască de către voluntari.

De-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini.
Așa cum se întâmplă deja, cei care doresc să se închine în Catedrala Mitropolitană o pot face tot pe un culoar unic de intrare, cu ieșire separată, pe care poate intra câte o persoană, astfel încât să se poată respecta regula distanțării fizice.

Este un flux continuu doar pe acest culoar; credincioșii nu se pot opri să stea în catedrală.
Slujbele obișnuite din aceste zile se desfășoară nu în catedrală, ci în aer liber, într-o zonă special amenajată.
În curtea Catedralei Mitropolitane se vor lua, de asemenea, măsuri pentru a se evita staționarea și orice fel de aglomerări de persoane.

În data de 14 octombrie 2021, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă și care, în număr restrâns, vor putea să intre în spații delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane și să se poată păstra distanța recomandată de autorități. Slujba va putea fi urmărită și de la distanță pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în această zonă.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.