"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Ti-ai dori sa fi fost macar cu cativa centrimetri mai inalt si inca esti foarte tanar? Specialistii spun ca acest lucru este posibil, existand cateva cai prin care poti maximiza bagajul genetic in acest sens.

Inaltimea este determinata in mare parte de bagajul genetic. Genele parintilor copilului decid cat de inalt va creste copilul. Cresterea se poate intinde petoata durata adolescentei, dar studiile arata ca fenomenul poate fi extins si putin dupa 20 de ani, in condtiile practicarii unui sport adecvat , suplimentarii inteligente cu aminoacizi esentiali, un regim de odihna propice, cu un nivel crescut de melatonina. Exista multi factori care contribuie la stabilirea inaltimii: alimentatia adecvata, respectarea ciclurilor de somn si activitatea fizica. Oricum, rolul acestor factori nu are o relevanta mai mare decat mostenirea genetica, insa poate maximiza sau potenta acest bagaj important si merita cunoscuti si trecuti in revista.

Glanda pituitara este cea care secreta hormonul cresterii, responsabil pentru formarea si cresterea masei musculare si a sistemului osos. Procesul de crestere atinge apogeul la pubertate, la varsta cuprinsa intre 12 – 13 ani, si continua apoi inca 6 ani. Exista situatii in care cresterea continua dupa aceasta perioada, insa acestea sunt cazuri foarte rare.

Asadar, persoanele aflate in perioada de crestere pot maximiza bagajul genetic, daca isi doresc sa fie mai inalte, stimuland cresterea in inaltime cu cateva trucuri eficiente. Sau invers…. pentru ca nu toata lumea isi doreste sa fie foarte inalt, si aceasta situatie putand genera complexe, mai ales la femei.

Cum poti stimula cresterea in inaltime

Stimularea cresterii in inaltime se refera de fapt la modalitati de stimulare naturala sau interventionala, fara efecte adeverse a nivelului hormonului de crestere. Este importanta monitorizarea nivelului acestui hormon in sange, dar trebuie retinut ca o singura recoltare, respectiv o singura valoare recoltata intamplator nu poate orienta medicul. Este nevoie de o monitorizare, intrucat acesta este eliberat de hipofiza in mod diferit durata zilei, Mai elocventa poate fi masurarea unui alt indicator, precum IGF-1. IGF-1 este un factor de creștere 1 de tip insulinic care poate fi elocvent cu privire la excesul sau deficitul hormonului de crestre , iar nivelul acestuia este stabil pe toată durata zilei.

Ce masuri pot lua parintii sau copiii/adolescentii aflati in crestere?

Adoptarea unei diete bogata in nutrienti – o alimentatie pe baza de legume, fructe, proteine si carbohidrati din belsug poate stimula secretia de hormoni ai cresterii. O dieta sanatoasa va sustine procesul de crestere in inaltime.

Practicarea unui sport – exercitiile fizice practicate cu regularitate sporesc cresterea in inaltime chiar si dupa implinirea varstei de 18 ani. Elongatiile la spalier sau bara, alergatul, inotul, baschetul si voleiul sunt printre sporturile care stimuleaza cel mai mult cresterea in inaltime, insa orice activitate fizica este benefica. Asta pentru ca exercitiile stimuleaza terminatiile nervoase asociate cu glanda pituitara. Astfel, glanda secreta o cantitate mai mare de hormoni ai cresterii, ceea ce inseamna ca este stimulata cresterea in inaltime.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.