"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de vijelii, descărcări electrice, averse torențiale și grindină valabil pentru cea mai mare parte a țării.

Codul intră în vigoare joi, la ora 12.00 și este valabil până vineri, la ora 06.00, potrivit ANM.

La început în Banat, Crișana, Maramureș, iar după-amiaza și noaptea mai ales în Transilvania, Oltenia, Moldova și Muntenia vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină, îndeosebi de medii și mari dimensiuni. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe alocuri 40…60 l/mp.

PUBLICITATE

Mai mult, de la ora 21.00 va intra în vigoare un cod portocaliu de vijelii, descărcări electrice, averse torențiale și grindină, valabil pentru județele Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța.

În intervalul menționat, vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp.

De asemenea, a fost emisă și o informare meteorologică pentru estul, sud-estul țării și pentru zonele montane.

PUBLICITATE

Astfel, în perioada 6 august, ora 10.00 – 7 august, ora 10.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…40 l/mp.

Asta nu înseamnă însă că am scăpat de caniculă. Cel puțin joi vom întâlni un disconfort termic accentuat în zona de sud a țării și cea a litoralului. Aici, meteorologii au emis un cod galben și unul portocaliu de caniculî și vom avea parte chiar și de temperaturi de 40 de grade.

Furtunile au făcut prăpăd în țară

PUBLICITATE

În nordul județului Galați, la Târgu Bujor, joi dimineață, chiar dacă nu a plouat tare, apa a venit de pe versanții dealurilor. Mai multe gospodării au fost inundate.

Drumul Județean dintre Galați și Vaslui a fost inundat pe o porțiune de aproape un kilometru.

Polițist: “Mașinile care nu pot trece pe centru, care sunt mai joase, le sugerăm să ocolească.”

PUBLICITATE

Localnic: “Peste noapte, așa, a venit apa. Aici nu a plouat, dar a venit de departe, de la Bârlad, din partea aia și a blocat drumul aici.”

Furtuni violente au lovit și orașul Galați, unde acoperișul unui bloc de opt etaje a fost smuls și proiectat pe mașinile din parcare, iar copertina unei terase a fost dusă de furtună pe cablurile electrice. Avaria a fost rezolvată de echipajele de la societatea de furnizare a energiei electrice.

Iar la Brăila, după o nouă zi caniculară, s-au adunat nori negri și a început o vijelie puternică, însoțită de grindină. Treizeci de copaci au fost doborâți în numai zece minute. Mulți dintre ei au căzut pe case și mașini, fără să fie însă înregistrate victime.

PUBLICITATE

Și în nordul județului Iași a fost cod roșu de vijelie. Un bărbat de 44 de ani care muncea în câmp a fost lovit de trăsnet. A intrat în stop cardio-respirator, dar a fost resuscitat de medicii de pe ambulanță.

Iar la Bârlad, în județul Vaslui, cele trei coduri roșii de miercuri după-amiaza au dus la inundații. Au fost afectate 120 de curți, case și subsoluri din zonele joase ale orașului. Peste 40 de pompieri de la ISU Vaslui au intervenit cu motopompe și îi ajută pe proprietari să scoată apa din gospodării.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]