"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a prezentat lista fructelor și legumelor cu cel mai mare conținut de pesticide. Căpșunele ocupă primul loc.

”Anual așteptăm de la americani să desemneze câștigătorii premiilor Oscar. Și tot anual așteptăm celebra listă cu cele 12 fructe și legume “câștigătoare” la capitolul pesticide.

EWG’s Shopper’s Guide to Pesticides in Produce este considerată un reper de încredere în alegerile consumatorilor, fiind făcută de o organizație independentă de industria alimentară. Pe lângă topul “Dirty Dozen”, există și o listă “Clean Fifteen”cu cele mai “curate” 15 fructe și legume.

Este adevărat că datele sunt valabile pentru continentul american, însă e bine de ținut cont de ele, având în vedere că majoritatea alimentelor vin din import. Cum stau lucrurile în România? Institutul de Cercetări Alimentare a testat 5166 produse și a găsit urme de pesticide pe 1569 dintre ele, aveți in foto top 10 “murdare”.

Asta nu înseamnă ca de mâine să nu mai consumăm fructe și legume de frica pesticidelor, ci pe cât posibil, să le alegem în varianta locală/ de sezon/ bio sau produse neintensiv”, scrie medicul nutriționist Mihaela Bilic pe o rețea socială.
Potrivit listei publicate de EWG, fructele cu cea mai mare cantitate de pesticide sunt căpșunele. De asemenea, pe listă se află și spanacul, merele, piersicile și roșiile.

1. Căpșune
2. Spanac
3. Kale
4. Nectarine
5. Mere
6. Struguri
7. Cireșe
8. Piersici
9. Pere
10. Ardei gras sau iute
11. Țelină apio
12. Roșii

Sursa: antena3

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.