"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

Biserica noastra cinsteste in mod deosebit a treia Persoana a Sfintei Treimi, pe Dumnezeu Duhul Sfant, atat in Duminica Cincizecimii, cat si a doua zi, la sarbatoarea Sfintei Treimi, numita si Lunea Sfantului Duh. De la Rusalii rostim din nou frumoasa rugaciune Imparate ceresc in care marturisim credinta noastra in Duhul Sfant: Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul Adevarului, Care pretutindeni esti si toate le plinesti, Vistierul bunatatilor si Datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Duhul Sfant este numit in Simbolul Credintei „Domnul de viata facatorul”, deoarece El este Cel Ce pregateste creatia pentru a veni la viata – „Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor” (Facere 1, 2). El S‑a pogorat in ziua Cincizecimii peste Apostoli, dand nastere Bisericii. Numai unde sufla Duhul se naste viata si viata cea noua (Ioan 3, 6 si 8). „Duhul este Cel ce da viata” (Ioan 6, 63).

El a grait prin proroci, pregatind omenirea pentru primirea Mantuitorului, vestind de mai inainte venirea Lui. Dar, pe de alta parte, si aici Duhul este Cel Ce a adus lucrarea dumnezeiasca a luminarii in mintea prorocilor. El este Cel Care a dus pana la capatul ei o lucrare dumnezeiasca indreptata spre lume. In acest inteles, El este Duhul Adevarului si ne calauzeste la tot adevarul (Ioan 16, 13), scrie ziarullumina.ro.

PUBLICITATE

In teologia ortodoxa pomenim pe Sfantul Duh de obicei in randul al treilea, dupa Dumnezeu Tatal si dupa Dumnezeu Fiul, nu pentru ca ar fi mai mic decat Tatal si decat Fiul, caci toate cate le au Tatal si Fiul, le are si Sfantul Duh (Ioan 16, 13‑15), ci pentru ca orice lucrare savarsita de Dumnezeu in lume e savarsita de cele trei Persoane dumnezeiesti in aceasta ordine: porneste din Tatal, e infaptuita de Fiul si e desavarsita de Sfantul Duh. „Ca de la El si prin El si intru El sunt toate” (Rom. 11, 36).

Ordinea in care pomenim cele trei Persoane dumnezeiesti nu arata o deosebire de asezare si de rang inlauntrul Sfintei Treimi, ci partea pe care o are fiecare in orice lucrare indreptata asupra lumii.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]