"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

În cultura ţărilor din Vestul Europei, teiul era considerat un arbore sacru, simbol al iubirii eterne şi al adevărului, deoarece în perioada Evului Mediu, cuplurile de îndrăgosti îşi jurau iubire veşnică la umbra unui tei crezandu-se ca in preajma acestui arbore nu se poate minti.

Substanţele nutritive

Chiar dacă era un simbol al adevărului în secolele trecute, el nu şi-a pierdut titlul de arbore al sănătăţii. Florile sale conţin o serie de uleiuri esenţiale, zaharuri, flavonoide, taninuri, mucilagii acid galic si catenol.

Beneficii
Are un deosebit beneficiu pentru bolnavii cu afecţiuni pulmonare, este un remediu natural pentru gripă, tuse seacă răceli, guturai şi rol eliminator de secreţii bronşice.

La bolnavii de gripă ceaiul din flori de tei acţionează scăzând temperatura corpului prin transpiraţii abundente.

Are efecte de remarcat la nivelul sistemului nervos, acţionează asupra stării de nervozitate, isterie, oboseala, convulsie, insomnii, dureri de cap, dureri musculare şi altele. Se poate consuma de 2-3 ori pe zi ca să acţioneze eficient asupra centrilor nervoşi.

Ceaiul din flori de tei este recomandat persoanelor care au probleme cardiace, deoarece opreşte palpitaţiile, scade tensiunea, şi fluidizează circulaţia sângelui din corp. Are acţiune diuretice, iar acest lucru îl recomandă medicul pentru pacienţii cu boli de rinichi, infecţii renale şi reumatism.

Ceaiul de Hibiscus

Hibiscusul este un arbust cu flori mari frumos colorate de dimensiunea unei trompete. Este cultivată în zonele cu clima caldă, de aceea tara pe care o cultiva este Sudanul.

Ceaiul de hibiscus este cunoscut pentru proprietăţile sale terapeutice în întreaga lume. Se poate consuma fierbinte său rece, în funcţie de preferinţele fiecăruia.

Hibiscusul este bogat în vitamine C, prin urmare previne răceala. Este un bun calmant deoarece previne stresul, reduce tensiunea, şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, de aceea nu le este recomandat persoanelor care au tensiunea mică. Antioxidanţi pe care îi conţine acidul ascorbic şi citric ajuta la întinerirea celulelor corpului.

Este un antimicrobian natural deoarece creşte imunitatea corpului şi previne infecţiile.

Ceaiul de codita de cires, un remediu pentru pietrele la rinichi

Ceaiul din codiţe de cireş este cunoscut că fiind un diuretic natural, antiinflamator şi febrifug. Are proprietăţi bine cunoscute ca detoxifiant.

Cozile de cireş conţin un aport considerabil de vitamina C, B1 şi D, au puţine calorii, deci este recomandate. Acest ceai creşte rezistenţa organismului la boli datorită conţinutului de antioxidant. Are efecte calmante, previne formare de pietre la rinichi, purifică sângele, ameliorează simptomele de reumatism, scade nivelul de colesterol, menţine sănătatea ficatului.

Ceaiu din frunze de nuc, un eficient tratament pentru par si ten

Nucul, pe lângă beneficiile consumului fructelor sale, iată că frunzele sale, te ajută şi ele în prevenirea sau tratarea afecţiunilor. Dar şi în cosmetică are efecte cunoscute asupra părului şi a pielii.

Frunzele nucului este un agent chei în medicină naturistă românească de secole deoarece în componenţa frunzelor de nuc se găseşte pe langa altele, taniuri elagice, acid cafeic, acid ascorbic, o cantitate mică de ulei volatil.

Frunzele sunt culese doar atunci când sunt tinere, acest lucru se face la jumătatea lunii iunie, după care se rup şi se pun la uscat, într-un loc umbros şi aerisit.

Beneficii

Ceaiul din frunze de nuc este folosit la o diversitate de afecţiuni digestive şi tratamente pentru păr şi ten.

Infuzia din frunze îmbunătăţeşte digestia, tratează enterita, gastrita şi inflamaţiile intestinale. Este folosită în tratarea hepatitei, ictere, rahitism, intoxicaţii cu metale grele şi multe altele.

Dacă ai un ten gras, infuzia de nuc te poate ajuta să îţi reglezi cantitate de sebum şi previne iritaţiile pielii. Pierderea părului poate fi prevenita cu un ceai din frunze de nuc, acesta ajuta şi la colorarea părului şaten şi îi adăugă strălucire.

Sursa: 365sanatate

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.