"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

PUBLICITATE

O persoana primeste o parte semnificativa a vitaminei A din carotenoizi – acestia sunt precursorii vitaminei A, care sunt transformate in ea deja in organism. Cel mai abundent dintre carotenoizi este β-carotenul, din care 6 mg se transforma intr-un mg de vitamina A. In medie, oamenii primesc aproximativ 20-30% din vitamina A din carotenoizi si 70-80% din retinoizi.

Beneficii dovedite ale vitaminei A
Protejeaza ochii
Vitamina A este implicata in sinteza rodopsinei, un pigment ocular care este responsabil pentru adaptarea vederii la intuneric si distinctia culorilor.

Suplimentarea cu vitamina A s-a dovedit, de asemenea, ca reduce riscul degenerescentei maculare si a pierderii vederii legate de varsta. Cu toate acestea, in acest caz, este eficient numai in cazul tratamentului combinat cu alte medicamente .
Buna pentru piele

PUBLICITATE

Retinoizii se gasesc in multe produse de infrumusetare, cum ar fi creme anti-imbatranire, creme de protectie solara, seruri hidratante si remedii pentru acnee – si pentru un motiv intemeiat. Vitamina A:
-stimuleaza productia de colagen – o proteina care este responsabila pentru elasticitatea pielii, protejandu-o astfel de cadere si de ridurile premature;

-participa la producerea si reinnoirea celulelor epidermice;
-hidrateaza pielea si normalizeaza productia de sebum;

-eficient pentru tratamentul inflamatiei, ranilor si acneei. Academia Americana de Dermatologie recomanda utilizarea suplimentelor de vitamina A pentru tratamentul acneei

PUBLICITATE

In cele din urma, vitamina A regleaza pigmentarea pielii, protejandu-o astfel de petele intunecate.

Intareste sistemul imunitar

Vitamina A este importanta pentru sistemul imunitar, deoarece:

PUBLICITATE

-participa la sinteza leucocitelor – globule albe din sange, care sunt responsabile pentru combaterea bolilor (o cantitate suficienta de vitamina A din dieta face leucocitele mai tenace si eficiente in distrugerea parazitilor si tumorilor);
-participa la producerea de anticorpi – proteinele plasmatice din sange, care lupta si impotriva infectiilor;

-protejeaza organismul de boli prin stimularea producerii de noi celule ale tesuturilor epiteliale si mucoase, si anume, acestea servesc drept scut natural al organismului impotriva bolilor din mediul extern.

Vitamina A este adesea prescrisa ca adjuvant in tratamentul multor boli infectioase precum tuberculoza, pneumonia si malaria .

PUBLICITATE

Imbunatateste functia de reproducere si protejeaza fatul

Pentru femei, vitamina A este esentiala in primul rand in timpul sarcinii. Numeroase studii arata ca administrarea suplimentara de vitamina A la femeile gravide reduce riscul multor patologii si intarzieri de dezvoltare la fat.

Existenta acestei relatii a fost dovedita, dar pana acum este putin inteleasa. Cu toate acestea, medicii recomanda femeilor sa se asigure ca nu exista deficit de vitamina A inainte de conceptie si sa mareasca doza in timpul sarcinii si alaptarii

PUBLICITATE

Sursa: fabricatinromania

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.

[wce_code id=2]