"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Acest tort minunat este compus din blaturi de pandișpan, cremă de ciocolată și glazură de caramel. Secretul este folosirea ingredientelor de calitate: unt gras cu 82% grăsime, ciocolată neagră cu minim 50% cacao.

loading...

Ingrediente necesare pentru un blat

• 60 g făină
• 3 ouă
• 20 g unt
• 60 g zahăr

Se dublează cantitățile, avem nevoie de 2 blaturi.

Ingrediente necesare pentru cremă:

• 300 g unt
• 200 g ciocolată
• 3 ouă
• 200 g zahăr
• 1 plic zahăr vanilat
• 1 lingură pudră de cacao

Ingrediente necesare pentru caramel:

• 1 lingură apă
• 150 g zahăr

Mod de preparare:

Începem cu blaturile și separăm gălbenușurile de albușuri. Batem albușurile spumă, adăugând și un praf de sare. Când avem o spumă consistentă, adăugăm zahărul, bătând în continuare până acesta se topește de tot și obținem o bezea lucioasă și tare. Apoi, adăugăm gălbenușurile, untul topit și răcit, după care, amestecând cu o lingură, adăugăm și făina.

Compoziția astfel obținută o transferăm uniform în tava de la aragaz tapetată cu hârtie de copt.

Coacem blatul timp de 15 minute, aproximativ, în cuptorul preîncălzit.

Procedăm la fel și pregătim și coacem și al doilea blat.

După ce am copt blaturile, le lăsăm să se răcească, apoi tăiem fiecare în câte 3 fâșii egale, obținând astfel 6 blaturi subțiri. Punem deoparte cel mai frumos blat, pentru a-l folosi deasupra.

Pentru cremă, mixăm ouăle, vanilia și zahărul într-un bol termorezistent până zahărul se topește de tot și compoziția își dublează volumul inițial, după care punem bolul pe baie de aburi și amestecăm continuu până crema începe să se îngroașe. Luăm bolul de pe baia de aburi și mixăm până se răcește.

Topim bucățelele de ciocolată în cuptorul cu microunde, dar avem grijă să se nu se supraîncălzească.

Adăugăm ciocolata topită peste crema de ouă și amestecăm cu o spatulă până la omogenizare, după care lăsăm crema să se răcească.

Într-un alt bol, mixăm untul până obținem o consistență pufoasă, apoi adăugăm pudra de cacao, amestecăm și treptat, adăugăm și crema de ciocolată, mixând continuu până obținem o cremă omogenă, lucioasă, destul de moale și fină.

Dăm crema astfel obținută la frigider pentru cel puțin o oră.

Pentru caramel, punem apa și zahărul într-un vas. Punem vasul pe foc mic și așteptăm ca zahărul să se topească și să înceapă să se caramelizeze. Avem grijă să se nu se ardă, ținem caramelul pe foc doar până capătă o culoare frumoasă ca de chihlimbar.

Asamblare: porționăm blatul pus deoparte și glazurăm separat fiecare bucată: astfel nu riscăm să se rupă blatul sau să crape caramelul.

Așezăm primul blat pe un platou, întindem uniform peste el 2 linguri de cremă, apoi așezăm al doilea blat și întindem uniform 2 linguri de cremă. Procedăm la fel până se termină cele cinci blaturi, păstrând cremă și pentru margini și pentru decor.

Acoperim și marginile cu cremă, apoi facem deasupra mici aveline și așezăm bucățile de blat cu glazura de caramel.

Punem tortul la frigider până a doua zi, apoi îl putem tăia frumos.

Să îl savurați cu poftă! Poftă bună!

Rețeta aparține dnei. Cristina Brejan și a fost preluată cu acord expres, de pe blogul personal.

Sursa: gatitul

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.