"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Maria Cazacu, o femeie în vârstă de 95 de ani din oraşul Măcin, este cea mai fidelă clientă a bibliotecii din localitate. Bunica intră pe uşa instituţiei de două ori în fiecare lună de vară şi-şi alege singură cărţile pe care doreşte să le citească. Iarna însă, îl roagă pe ginerele său să-i aducă romane.

Bibliotecara Doina Ţandără spune că bunica este abonată la cărţile bibliotecii din vremuri imemoriale: „Eu lucrez la bibliotecă de 15 ani şi aici am găsit-o, dar am înţeles că de foarte mult timp vine să-şi ia cărţi pe care să le citească“. De-a lungul timpului, Maria Cazacu s-a delectat cu romanele lui Liviu Rebreanu, dar a cunoscut şi dramele din scrierile lui Marin Preda. Acum, s-a axat pe romanele poliţiste care îi plac foarte mult, dar nu se dă în lături nici de la romanele de dragoste ale zilelor noastre, savurând cărţile lui Danielle Steel.

Bătrâna nu se grăbeşte niciodată. Se duce singură la raft, se uită pe titluri, răsfoieşte cărţile şi-şi alege câteva. Nu ratează nici cărţile puse în rafturile de jos. Îşi lasă sacoşa de rafie jos, se aşeză în genunchi şi nu se ridică până când nu are braţul plin de volume.

De când a căpătat bunica pasiunea pentru citit? Nimeni nu ştie. Poate… din timpuri imemoriale.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.