"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Coada-calului (Equisetum arvense) este folosită din vechime pentru tratarea bolilor de oase. Calciul și vitamina D nu mai sunt suficiente pentru tratarea osteoporozei, dat fiind numărul tot mai mare de pacienți de la an la an.

loading...

Siliciul este un alt mineral cu efecte promițătoare în ceea ce privește conservarea densității minerale osoase și prevenirea osteoporozei.

Academicianul Ovidiu Bojor scrie în una din cărțile sale că această plantă conține substanțe minerale în proporție de 10-20%, din care mai mult de 60% sunt silicați și acid silicic. Coada calului conține de asemenea potasiu, mangan, flavonoide, acizi fenolici, beta sterol și doze mici de vitamina C.

Siliciul ajută la absorbția și utilizarea calciului, mărește mineralizarea osoasă prin reducerea excreției calciului, contribuie la sinteza și stabilizarea colagenului. Studiile in vitro au arătat că coada-calului crește proliferarea osteoblastelor și inhibă osteoclastele.

Un studiu publicat în anul 2016 în Indian Journal of Pharmacology a arătat că această plantă a produs modificări importante în formarea oaselor, în markerii de resorbție osoasă, precum și în grosimea osoasă corticală și lățimea trabeculară la femelele șobolan cu osteoporoză indusă de ovariectomie.

Totodată, coada-calului a restabilit până aproape de normal nivelul de colesterol la animalele studiate. Un studiu pe 122 de femei din Italia a comparat efectele unui extract uscat de coada-calului cu 270 mg de calciu Osteosil de 2 ori pe zi. Aceasta este o combinație folosită în Italia pentru tratamentul fracturilor și a osteoporozei.

Ambele grupuri care au primit coada-calului au prezentat o îmbunătățire a densității osoase. Studiul a fost însă prea mic pentru elaborarea unor concluzii. Cel mai recent studiu, publicat în 2019 în Caspian Journal of Internal Medicine, a arătat că adaosul de 120 mg/corp de extract de coada-calului în dieta femelelor șobolani a crescut densitatea minerală a osului mandibular.

Coada-calului este folosită în medicina tradițională ca diuretic. Prin faptul că mărește diureza, ajută la eliminarea excesului de lichide din corp. Datorită acțiunii sale diuretice, produsele pe bază de coada-calului sunt folosite și în curele de slăbire, combinate cu alte plante.

Coada-calului se remarcă și prin efectele sale hemostatice puternice, având rezultate bune în anemia secundară apărută la pacienții cu neoplasm gastric, la femeile cu metroragii sau endometrită și ulcer gastric. Alte beneficii, pentru care încă nu există dovezi științifice suficiente:

• – pietre la rinichi
• – infecții ale tractului urinar
• – unghii fragile
• – răni și arsuri minore (aplicare externă)

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.