"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Ciubotica cucului, primula officinalis, este o planta medicinala si decorativa. Este cunoscuta in popor si sub numele de primula, cizma cucului, anghelina, calce, talpa gastii, tata oii, tata caprei, urechita ursului, urechea soarecelui, aglica, clopotel si cinci flori.

loading...

Planta se deosebeste datorita florilor de culoare galben cu petale in forma de inimioara si a tulpinilor de culoare verde deschis acoperite cu par fin si des. Planta infloreste devreme in primavara, si de aceea poate fi recoltata in scop terapeutic pana la inceputul lui iunie cand se formeaza fructele.

Florile colectate trebuie separate de tulpini si puse la uscat. Dupa uscare florile se remarca prin mireasma suava si delicata.

In continuare va voi prezenta care sunt proprietatile plantei ciubotica cucului, efectele benefice, modul de utilizare si contraindicatiile.

Ciubotica cucului: mod de utilizare si remedii

Florile si radacinile plantei pot fi utilizate in diferite moduri in terapiile naturiste. Dozele trebuie ajustate de medicul curant in functie de gravitatea bolii.

1. Sirop de ciubotica cucului. Poate fi obtinut prin amestecarrea radacinii proaspat tocate cu miere de albine. Proportiile recomandate sunt 1 primule/3 miere de albine. Amestecul trebuie lasat la macerat pentru o luna, dupa care poate fi consumat. Siropul este eficient in bolile respiratorii.

2. Ceaiul de ciubotica cucului poate fi preparat in casa prin amestecarea unei linguri de flori uscate cu 250 ml apa clocotita. Amestecul poate fi consumat dupa ce a ajuns la temperatura camerei. Ceaiul poate fi obtinut si din radacinile uscate ale primulelor.

3. Decoctul poate fi obtinut prin macinarea radacinilor uscate de ciubotica cucului. Pulberea poate fi utilizate in tratarea afectiunilor intestinale, nervoase si gastrice. Decoctul poate fi obtinut prin amestecarea a unei lingurite de pulbere cu 200 ml de apa rece.

4. Vinul de ciubotica cucului, este un preparat ce poate fi obtinut din flori proaspete amestecat cu vin alb sec din struguri. Acest preparat trebuie lasat la odihnit, la soare pentru doua saptamani dupa care poate fi consumat.

Ciubotica cucului: contraindicatii si reactii adverse

Ciubotica cucului trebuie utilizata cu precautie de femeile insarcinate si de cele care alapteaza.

Preparatele terapeutice cu ciubotica cucului nu trebuie utilizate de persoanele care sufera de epilepsie.

Tratamentele cu aceasta planta medicinala trebuie utilizate in dozele recomandate de medicul terapeut.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.