"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Plante considerate sfinte și tămăduitoare.

loading...

Din cele mai vechi timpuri, înaintașii noştri au considerat sfinte anumite plante, utilizându-le nu doar în ritualurile magice, ci şi în tratarea anumitor afecţiuni.

Passiflora, floarea patimilor lui Hristos

Aşa i-au spus primii călugări spanioli când au ajuns, în secolul al XVII-lea, în America de Sud. Unii susţin că nuanţele sângerii pe care le capătă floarea i-au inspirat, alţii pun denumirea pe seama acţiunii psihice purificatoare pe care o are planta precum un ajutor divin, cu referire la lumina dăruită oamenilor de Hristos pe care s-o poarte în suflet.

În scop terapeutic se utilizează mai ales frunzele, care se recoltează la sfârşitul verii.

Recomandări terapeutice. Remediu excelent în caz de insomnie şi anxietate, depresie, stări de tensiune psihică, dar şi în tulburări digestive pe fond de stres, în sindromul colonului iritabil, dureri menstruale, tulburări specifice menopauzei

Lăcrămioarele, iarba sfântului Gheorghe

Legenda spune că, atunci când Maica Domnului şi-a văzut fiul răstignit pe crucea din Golgota, a vărsat multe lacrimi care s-au rostogolit în lume, transformându-se în florile numite lăcrămioare sau mărgăritărele. Cum delicatele flori albe înfloresc şi împodobesc grădinile în aprilie, în preajma sărbătoririi sfântului Gheorghe, li se spune şi iarba sfântului Gheorghe.

În scop terapeutic se folosesc florile, frunzele şi tijele culese la începutul înfloririi.

Recomandări terapeutice. Având acţiune calmantă, decoctul de lăcrămioare le este recomandat mai ales celor care suferă de insuficienţă cardiacă, aritmie, tahicardie, dar şi dureri de cap sau nervozitate.

Caprifoiul, mâna Maicii Domnului

Oricine a avut ocazia să admire florile de caprifoi a remarcat cât de îmbătătoare şi inegalabilă le este mireasma. Puţini ştiu că gingaşele flori, albe iniţial, virând apoi spre galben-roşcat, ale tufei căţărătoare au şi remarcabile efecte terapeutice.

Potrivit legendei, se spune despre caprifoi că pe vremea când era prigonită de soldaţii lui Irod, Maica Domnului cu micul Iisus în braţe le-a cerut ajutor mai multor plante, iar singura care i-a oferit sprijin a fost caprifoiul. Drept răsplată, Maica Domnului l-a binecuvântat cu menirea de a tămădui omul de toate bolile.

În scop terapeutic, se folosesc florile, recoltate primăvara sau la începutul verii, când sunt încă în stadiul de boboc.

Recomandări terapeutice: cefalee; migrene; febră, gripă, răceală; dureri în gât sau la urinat; abces mamar sau intestinal; infecţii intestinale, ale tractului urinar sau ale aparatului genital. Folosită pentru gargară, infuzia de caprifoi poate trata şi afecţiunile din sfera ORL, planta având proprietăţi antiinflamatoare de excepţie.

Isopul, leac pentru suflet

În Biblie există numeroase referiri la diverse plante ce pot fi leac pentru suflet şi medicament pentru trup. Printre ele se numără şi isopul. „Curăţă-mă cu isop şi voi fi curat“, spune David într-un psalm. Într-adevăr, s-a dovedit că aroma înviorătoare a acestei plante are efect calmant asupra psihicului. Dar nu numai, efecte vindecătoare are isopul şi în multe boli organice.

În scop terapeutic, se foloseşte partea aeriană a plantei.

Recomandări terapeutice: astm bronşic, bronşite, tuse spastică, tuse productivă, balonare, indigestie, calculi biliari, hipertensiune arterială, fragilitate capilară, insuficienţă venoasă cronică.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.