"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

one + five =

sixteen + 17 =

Așadar, cade în sarcina noastră să ne protejăm, că n-are cine să ne păzească în astfel de situații. Iată câteva sfaturi:

loading...

1. Niciodată în veci vecilor nu puneți nimic prețios în bagajul de cală. Laptopuri, tablete, electronice de orice fel, bijuterii sau orice alt obiect scump. Da, poate părea o idee bună să lăsați laptopul acela mare și greu de la muncă în bagaj, dar nu faceți asta, nu merită scandalul care iese dacă-l pierdeți.

Toate obiectele prețioase se transportă în bagajul de mână. Puteți lăsa în cel de cală diverse accesorii (încărcătoare, mouse, carcasa de GoPro), deși chiar și așa este riscant. Imagistica în raze X nu-i așa clară, iar la repezeală cineva poate vedea cutia de la noul Kindle și să vă deschidă bagajul oricum ca să o ia, chit că aparatul în sine este la tine în mână (eu m-am întors cu Kindle-ul în bagajul de mână și cutia acestuia în cea de cală). În cel mai rău caz, însă, rămâneți fără accesorii.

Indiferent cât de plin sau cât de greu ar fi bagajul de mână, nu puneți electronice în cel de cală. Pentru fiecare ocazie în care o știți când cineva a călătorit așa fără probleme, altul a rămas fără iPad.

2. Încuiați-vă întotdeauna bagajul. Nu ajută la nimic, un fermoar se poate deschide împingându-l cu un pix sau alt obiect mai tare și ascuțit, dar măcar așa rămâne o urmă clară că cineva a umblat în bagaje.

Dacă-l aveți neîncuiat, hoții vi-l deschid, fură și închid la loc fără nici o urmă. Vă veți prinde de furt abia acasă sau la hotel sau două zile mai târziu. Un bagaj desfăcut iese imediat în evidență încă de pe banda aeroportului și vă ajută la plângerea pe care o veți face. În plus, un bagaj neîncuiat atrage și mai mult hoții; îl pot controla fără a lăsa nici un semn.

3. Legați bagajul cu un cordon sau înfoliați-l. Se aplică principiul invers de la punctul 2: cu cât bagajul este mai greu de desfăcut, cu atât furtul este mai puțin probabil, că totuși timpul este limitat. Habar n-am de unde se poate lua un astfel de cordon, dar sunt sigur că există vreun magazin online obscur și cu așa ceva.

4. Dacă sunteți furat, depuneți o plângere. Problema trebuie semnalată, că abia după ce se adună plângerile încep și autoritățile să facă ceva.

Cei trei arestați la Otopeni în 2014, de exemplu, furau din bagajele rămase neridicate de pe banda de bagaje. Le luau de acolo, chipurile pentru a le duce la “bagaje pierdute”, le desfăceau, luau dacă era ceva de luat, apoi le puneau din nou pe banda de bagaje. Personal n-am înțeles niciodată de ce sunt bagaje neridicate pe acele benzi. Dacă au fost trimise la aeroportul greșit cu avionul greșit, de ce nu se vede problema aceasta înainte de a fi puse pe bandă și redirectate încă de acolo spre destinația corectă? Ce faci, aterizezi și uiți să-ți ridici valiza, îți aduci aminte după două zile?

Există și niște asigurări de călătorie ce asigură și riscul de furt, dar aș citi cu mare grijă condițiile contractuale pentru ele, s-ar putea să descoperiți că nu-i așa simplu de recuperat vreun ban.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.