"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Un gust urât în gură poate fi simptomul a ceva inofensiv sau ceva grav. Fie că este un gust amar, acru sau dulce, motivele din spatele acestuia ar putea fi numeroase. De aceea, este o idee bună să treceți în revistă ceea ce ați mâncat în ultimele zile, cum ați simțit și, uneori, chiar să cunoașteți istoricul medical al familiei voastre.

loading...

1. Ai putea avea o aftă orală

Afta orala afectează gura, creând pete albe pe gât și limbă. Infecția este cauzată de o bacterie numită Candida Albicans care se găsește în mod natural în gură și este controlată de sistemul imunitar. Cu toate acestea, dacă sistemul vostru imunitar slăbește, această bacterie se poate reproduce rapid provocând o infecție. În afară de pete albe pe gât, un alt simptom este gusul ciudat în gură.

2. Ai putea fi însărcinată

În afară de greață și oboseală, o mare parte din femeile însărcinate se plâng de un gust amar în gură. Acest lucru se întâmplă din cauza schimbărilor hormonale pe care corpul tău le experimentează atunci când creează o viață nouă. Hormonii vă pot afecta simțul mirosului și gustul, determinându-vă să vă urâți parfumul preferat. Dar nu vă faceți griji, acest lucru dispare de obicei în al treilea trimestru.
3. Ai putea avea nevoie de mai mult zinc

Dacă aveți o alimentație cu conținut scăzut de zinc, corpul vostru nu absoarbe o cantitate adecvată de zinc sau aveți un deficit de zinc, este posibil să experimentați un gust ciudat în gură, iar oamenii de știință încă încearcă să-și dea seama de ce. După acest studiu ei cred că se datorează faptului că zincul ridică nivelul gustinei , un tip de proteină care controlează papilele gustative .

4. Poate fi din cauza gripei sau a unei răceli obișnuite.

Dacă aveți un gust amar pe limbă, însoțit de gripă sau de răceală, nu vă faceți griji, acest lucru este total normal. Ambele sunt infecții comune lăsând un gust dulce-amărui în gură. În plus, dacă infecția este în nas sau în gât, este posibil să aveți un gust ciudat din cauza bacteriilor care cauzează gripa.

5. Ai putea avea diabet

Dacă corpul vostru întâmpină dificultăți în reglarea zahărului din sânge, este posibil să simțiți un gust ciudat de dulce în gură. Cercetarile arată că acesta este motivul pentru care, dacă suferiți de diabet, experimentați acest lucru. Un alt motiv este că, uneori, diabetul poate reduce cantitatea de zinc pe care o absorbiți, făcând ca gura să simtă că a mâncat ceva dulce-amar.

6. Nivelul de stres ar putea fi prea mare

Anxietatea poate provoca ceea ce este cunoscut sub numele de serostomie sau gură uscată, ceea ce înseamnă exact asta, efectul uscăciunii cauzat de cantități mici de salivă în gură. Saliva joacă un rol important în sănătatea noastră de la începutul digestiei noastre până la combaterea bacteriilor rele din gura noastră. Deci, dacă nu îl produceți în cantitățile necesare, veți experimenta un gust ciudat. Când sunteți nervos, îngrijorat sau anxios, aveți tendința de a produce mai puțină salivă, care este explicația acestui gust ciudat.

7. Ar putea fi din cauza medicamentelor pe care le luați

Dacă luați un anumit tip de medicament, este posibil să fi experimentat un gust dulce-amar, sărat sau chiar metalic în gură. Cu toate acestea, după cum explică studiul, acesta este un efect secundar al multor medicamente , prescrise sau cumpărate fără prescripție medicală, cum ar fi antibioticele, antiinflamatoarele și cele utilizate pentru a trata hipertensiunea și alergiile. Chiar și unele multivitamine pot avea acest efect. Din fericire, durează doar până când procesați medicamentul sau suplimentul.

8. Este posibil să fie necesară îmbunătățirea igienei bucale.

Gura ta găzduiește multe tipuri de bacterii , bune și rele. Dacă nu aveți o igienă orală adecvată, spălându-vă dinții și folosind ața dentară zilnic, veți permite proliferarea bacteriilor dăunătoare , ceea ce va duce la un gust suspect. În plus față de un gust ciudat, ai putea avea probleme cu dinții și gingiile, ceea ce ar înrăutăți lucrurile.

Sursa: sfaturi-idei-si-povesti-despre-viata

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.