"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

6 + fourteen =

eight + 1 =

Vitamina soarelui

loading...

Vitamina D este uneori numita „vitamina soarelui”, deoarece este produsa in pielea dumneavoastra ca raspuns la lumina soarelui.

Este o vitamina liposolubila dintr-o familie de compusi care include vitaminele D-1, D-2 si D-3. Corpul dumneavoastra produce vitamina D in mod natural atunci cand este expus direct la lumina soarelui.

De asemenea, il puteti obtine prin anumite alimente si suplimente pentru a va asigura un nivel adecvat de vitamina din sange. Vitamina D are mai multe functii importante. Poate ca cele mai vitale sunt reglarea absorbtiei de calciu si fosfor si facilitarea functiei normale a sistemului imunitar.

Obtinerea unei cantitati suficiente de vitamina D este importanta pentru cresterea si dezvoltarea normala a oaselor si dintilor, precum si pentru o rezistenta imbunatatita impotriva anumitor boli. Daca corpul dumneavoastra nu primeste suficienta vitamina D, riscati sa dezvoltati anomalii osoase, cum ar fi oasele moi (osteomalacia) sau oasele fragile (osteoporoza). Iata alte trei beneficii surprinzatoare ale vitaminei D.

1. Vitamina D combate boala

Pe langa beneficiile sale principale, cercetarile sugereaza ca vitamina D poate juca si un rol in:

reducerea riscului de scleroza multipla

scaderea sanselor de a dezvolta boli de inima

contribuie la reducerea probabilitatii de a dezvolta gripa

2. Vitamina D reduce depresia
â
Cercetarile au aratat ca vitamina D ar putea juca un rol important in reglarea starii de spirit si evitarea depresiei. Intr-un studiu, oamenii de stiita au descoperit ca persoanele cu depresie care au primit suplimente de vitamina D au observat o imbunatatire a simptomelor lor.

Intr-un alt studiu al persoanelor cu fibromialgie, cercetatorii au descoperit ca deficienta de vitamina D a fost mai frecventa la cei care sufereau, de asemenea, de anxietate si depresie.

3. Vitamina D stimulează pierderea în greutate

Luati in considerare adaugarea suplimentelor de vitamina D in dieta voastra daca incercati sa slabiti sau sa preveniti bolile de inima.

Intr-un studiu, persoanele care luat zilnic un supliment de calciu si vitamina D au reusit sa slabeasca mai mult decat subiectii care au luat un supliment placebo. Oamenii de stiinta au spus ca suplimentul de calciu si vitamina D au avut un efect de suprimare a apetitului. Intr-un alt studiu, persoanele supraponderale care au luat zilnic un supliment de vitamina D si-au imbunatatit markerii de risc pentru bolile de inima.

Surse alimentare de vitamina D

Putine alimente contin vitamina D in mod natural. Din aceasta cauza, unele alimente sunt imbogatite. Aceasta inseamna ca s-a adaugat vitamina D.

Alimentele care contin vitamina D includ:

somon
sardine
galbenus de ou
creveta
lapte (fortificat)
cereale (fortificate)
iaurt (fortificat)
suc de portocale (fortificat)

Poate fi greu sa obtineti suficienta vitamina D in fiecare zi prin expunerea la soare si numai prin alimente, astfel incat sa luati suplimente de vitamina D va poate ajuta.

Sursa: fabricatinromania.info.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.