"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

two × 2 =

two − 1 =

Comparativ şi cu sistemul de învăţământ românesc, care trebuie reformat din temelii, sistemul de educaţie din Finlanda ocupă un loc fruntaş în lume. Finlandezii au reuşit cu succes să se detaşeze de stereotipul învăţatului intens, bazat pe copiere şi pe memorare, care suprasolicită creierul. Sistemul educativ finlandez pune accent pe alte principii, mai utile, iar cei mici sunt pregătiţi mai bine pentru viitor.
Sistemul de învăţământ finlandez este bazat pe o reformă educaţională şi intelectuală demnă de urmat de multe alte state, de ce nu, chiar şi de România. Iată doar câteva motive care te vor convinge că acest sistem educativ este unul care formează adulţi de succes.

loading...

Nu se bazează pe teste

Testările standardizate nu fac parte şi din sistemul educaţional finlandez. Singurul test important pe care îl dau elevii din această ţară se desfăşoară la sfârşitul liceului. Surprinzător sau nu, elevi nu sunt atât de interesaţi de rezultatul testului, pentru că nu consideră că îi reprezintă.

Dascălii sunt foarte bine pregătiţi

Înainte să înceapă să lucreze în învăţământ, profesorii au nevoie de o diplomă de masterat, iar competiţia este una acerbă. Un profesor nu poate fi responsabil pentru conducerea propriei săli de clasă dacă nu are deja între 5 şi 7,5 ani de pregătire educaţională. De aceea, în societatea finlandeză cei care ocupă un post de profesor sunt extrem de respectaţi şi de susţinuţi. La ei nu există un sistem de tragere la răspundere al profesorilor pentru că aceştia nu au de ce să fie învinuiţi. Personalul este foarte bine pregătit, aşa că nu există situaţii care să conducă la o atenţionare.

Se încurajează cooperarea

În timp ce multe state văd sistemul educaţional drept o competiţie intensă, cel finlandez se ghidează după reguli mai sănătoase. Un citat al autorului Samuli Paronen punctează excelent atmosfera degajată din sistemul de învăţământ din această ţară – „Adevăraţii învingători nu concurează“. Acest mediu bazat pe cooperare a ridicat sistemul de educaţie din Finlanda deasupra tuturor.
Copiii încep scoala la 7 ani

Copiii finlandezi încep şcoala mai târziu decât cei din alte ţări, adică la 7 ani. Evident, pregătirea pentru şcoală începe şi la ei mai devreme prin urmarea unei grădiniţe, însă accentul se pune pe joc şi pe mişcare în primele etape. Li se lasă libertatea să se bucure de copilărie şi nu sunt asediaţi în fiecare zi cu informaţii care se dovedesc de multe ori nefolositoare.

Orele încep mai târziu dimineaţa

Cu siguranţă îţi aminteşti cât de chinuitor era trezitul de dimineaţă şi mersul la şcoală. Iar de concentrare la primă oară nici nu mai poate fi vorba. Copiii finlandezi sunt norocoşi şi din acest punct de vedere, pentru că orele încep, în general, în jur de 9:00–9:45. Programul se termină în jur de 14:00–14:45. La ei orele durează 45 de minute şi pauzele se întind până la 15–20 de minute.

Cursurile se desfăşoară într-o atmosferă relaxată

Atmosfera de la o şcoală din Finlanda este mult mai relaxată ca în alte state. Spre exemplu, elevii stau doar câteva ore la şcoală şi au mai mult timp la dispoziţie pentru a mânca şi pentru a se bucura de activităţile recreaţionale. De acelaşi mediu relaxant au parte şi profesorii care se pot destinde în camere speciale.

Temele sunt reduse la minimum

Potrivit OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), elevii din Finlanda primesc cele mai puţine teme din lume. Aceştia petrec aproximativ o jumătate de oră pentru a-şi termina sarcinile date de profesor pentru acasă. Astfel, le este mult mai uşor să se concentreze asupra activităţilor pe care le au şi să le rezolve într-o manieră mai bună.

Sursa: clickpentrufemei

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.