"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Cine dintre noi nu ar avea nevoie de mai multă concentrare, liniște, conștientizare în viața noastră? De sute de ani, călugării Zen și-au dedicat viața cultivării conștiinței și prezenței în tot ce fac pentru a fi responsabili.

Învățând viața pe care o trăiesc călugării Zen, vei putea găsi inspirație și liniște sufletească. Vei dori să îți cureți viața de tot stresul și negativitatea și să îmbrățișezi simplitatea, conștientizarea, concentrarea și bunătatea.

Nu trebuie să fii maestru.

Zen-ul nu oferă abilități de a merge pe apă sau de a învinge inamicul în luptă, câștigând zeci de oameni cu puterea minții. Dacă crezi în așa ceva, probabil că ai urmărit prea multe filme. Dacă vei decide totuși să urmezi sfaturile de mai jos, mai întâi trebuie să scapi de toate concepțiile greșite despre metoda Zen.

12 sfaturi ale maeștrilor Zen, despre cum să găsești liniștea sfletească:

Sfatul numărul 1

Călugării Zen nu sunt deloc leneși. Ei se trezesc odată cu răsăritul soarelui și toată ziua se află în mișcare. Cu toate acestea, nu au o listă de sarcini nesfârșite. Ei fac ceea ce trebuie făcut azi, iar restul lasă pe mâine. Dacă vei face și tu cât de puțin în fiecare zi, vei câștiga abilitatea să faci totul mai încet, dar mai complet și mai bine.

Sfatul numărul 2

Transformă sarcinile banale pe care le faci zi de zi într-un ritual. Dacă vei avea un ritual special pentru o anumită activitate, asta îi va da un sens special, pentru că subconștientul tău consideră că această activitate este destul de importantă ca tu să îi oferi o atenție specială.

Sfatul numărul 3

Zâmbește mai mult și fii dispus să îi ajuți pe cei din jurul tău. Nu trebuie să faci asta din obligație, dar trebuie asta să îți dorești din tot sufletul. Bunătatea înalță sufletul.

Sfatul numărul 4

Gătitul și curățenia sunt printre cele mai importante părți ale rutinei zilnice a oricărui călugăr Zen. Aceste sarcini sunt foarte simple și de aceea oferă o mare oportunitate de a practica atenția. Încearcă să tratezi curățenia și gătitul ca pe o meditație. Vă poate schimba întreaga zi, dar și vă va face casa mai curată.

Sfatul numărul 5
Simplifică viața pe care o trăiești.

Dacă ceva anume nu te ajută cu nimic, nu îți oferă satisfacție și dăunează sănătății tale, e mai bine să te lipsești de aceste lucruri. Lucrurile inutile provoacă multe probleme. Eliberează casa de toate acele lucruri pe care nu le mai folosești.

Sfatul numărul 6

Dacă mănânci, mănâncă. Dacă mergi, atunci mergi. Fă câte un lucru, pe rând. Nu începe zece lucruri odată, astfel nu vei termina nici unul. Nu ești un calculator și nu poți lucra încontinuu. Fă un lucru, dar eficient.

Sfatul numărul 7

Nu te grăbi niciodată. Rezistă tentației de a te grăbi. Faceți fiecare lucru deliberat, fără grabă. Este nevoie de mai mult timp pentru a avea această deprindere. Vei descoperi că ești mult mai concentrat asupra sarcinii și că faci mult mai puține greșeli.

Sfatul numărul 8

Gândește doar asupra lucrurilor pe care trebuie să le faci și evită lucrurile care te-ar putea distruge. Ai grijă ca întotdeauna locul de muncă să fie organizat, curat, aranjat. Dacă vei face asta, concentrarea ta la locul de muncă va fi mult mai mare.

Sfatul numărul 9

Fă o pauză între două lucruri ca să ai timp să te odihnești și să te relaxezi un pic. Acest lucru te va ajuta să ai puțin timp liber pentru momentele neprevăzute.

Sfatul numărul 10

Găsește timp să stai în liniște. Să meditezi, fără gălăgie, fără muzică, fără alte persoane lângă tine. Meditația este unul din lucrurile importante care te vor face să trăiești în prezent și să accepți lucrurile așa cum sunt.

Sfatul numărul 11

Decide ce are o mare importanță în viața ta și ce nu. Călugării Zen au nevoie de foarte puține lucruri pentru a fi fericiți și împăcați cu sine. Asta nu înseamnă că tu trebuie să renunți imediat la tot ce ai.

Sfatul numărul 12

Ai grijă de sufletul tău, de mintea ta, de casa ta. Ele mereu trebuie să fie curate, simple, luminate. Asta e ceea ce tu transmiți și celor din jurul tău, celor dragi ție. Lasă urme frumoase în urma ta.

SURSA: devorbacutine.eu

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.