"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

9 + eighteen =

2 + 10 =

Să fie oare empatia de vină pentru contagiozitatea căscatului? Până acum, așa s-a crezut, însă oamenii de știință au descoperit că principala vinovată este vârsta persoanelor implicate.

loading...

Care sunt factorii declanșatori

Potrivit specialiștilor, bebelușii încep să caște încă de când sunt în burta mamei și, în general, asociază asta cu somnul, oboseala sau plictiseala. Dar, până în acest moment nu există o explicație clară care să ne spună de ce căscăm. Totuși, sunt studii care indică faptul că reflexul căscatului este un răspuns la nivelul crescut de dioxid de carbon din sânge, atunci când corpul are nevoie de aport de oxigen și de aici vine inspirația profundă, urmată de expirație.

Cea mai recentă teorie spune însă că la o persoană căscatul apare natural în condiții de oboseală, suprasolicitare sau la trecerea dintr-o stare într-alta. Odată cu inspirația puternică, urmată de expirație, creierul este răcit și temperatura reglată. Din acest motiv căscăm atunci când ne trezim, când suntem obosiți și chiar înainte de a avea experiențe solicitante. De altfel, s-a demonstrat că studenții cască înainte de a intra în examen, la fal ca și parașutiștii, înainte de salturi. (C.L.)

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.