"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

7 + 16 =

17 − 6 =

Seceta produce peisaje apocaliptice. Un lac aflat la doar câţiva kilometri distanţă de litoral, recunoscut cândva pentru apele terapeutice, a dispărut pur şi simplu – Lacul Nuntaşi, care face parte din Rezervaţia Deltei Dunării.

loading...

În urmă cu un an, cât vedeai cu ochii, până la orizont era doar apă. Şi un întreg ecosistem: plante, păsări şi animale. Peste noapte, lacul a secat, iar acum a rămas doar nămol uscat şi sare, scrie observatornews.ro.

George Niculescu, prefect Constanţa: Situaţia de fapt este de aproximativ o săptămână, maxim zece zile. Lacul Nuntași, e impropiu spus lac, pentru că nu mai există apă acolo și atunci nu mai există nici lac.

De vină e vremea, adică seceta prelungită din această vară, dar sunt şi oamenii. Canalele de alimentare s-au colmatat, iar apa s-a scurs complet în lacul vecin. Proprietarul stăvilarelor şi al canalelor este Rezervaţia Deltei Dunării. Reprezentanţii instituţiei au soluţii dar nu le pot spune

Ion Munteanu, guvernatorul Deltei Dunării: Soluţii există. Nu ştiu ce au discutat, eu fiind în Bucureşti, nu ştiu ce au discutat colegii mei de la prefectură. Din moment în moment trebuie să intru în minister.

Responsabilii vor căuta o soluţie mâine într-o întâlnire la Prefectură.

Bogdan Bola, director Apele Române Dobrogea Litoral: Noi ar trebui să începem o decolmatare pe canalele care fac legătură dintre lacul Nuntași și Sinoe și lacul Histria și să vedem de ce au dispărut acele stavilare care monitorizau și reglementau curgerea apei dintre Histria și Nuntași.

Lacul Nuntaşi a avut şi vremuri mai bune. În urmă cu 20 de ani, sute de turişti veneau aici pentru băi de nămol şi pentru apa sărată.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.