"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

four × 3 =

7 − three =

Splina este organul amplasat în spatele stomacului, în partea stângă, de sus, a cavității abdominale. Fiind situată chiar sub coaste, aceasta nu poate fi palpată. Uneori, splina poate provoca dureri, cauzând senzații similare înțepăturilor, imediat sub coastele din partea stângă. De asemenea, zona poate fi dureroasă la atingere.

loading...

Rolul splinei în organism

Splina este un organ limfoid secundar, de dimensiunea unui pumn, care aparține de sistemul circulator, dar al cărei rol este strâns legat de sistemul imunitar al organismului. Cu toate acestea, este un organ fără de care se poate trăi, pentru că ficatul are capacitatea de a-i prelua funcțiile de bază.

Splina are mai multe funcții în organism, printre care se numără:

• Apărarea organismului de germeni, prin stimularea producției de celule albe;
• Ținerea sub control a nivelului de celule albe și roșii și eliminarea celulelor îmbătrânite sau afectate;
• Susține procesul de formare al eritrocitelor (eritropoieza) la făt;
• Monitorizarea circulației sângelui și depozitarea acestuia pentru anumite situații de urgență (în cazul în care corpul are nevoie de un surplus de sânge, splina trimite spre circulație un aport de 200-300 grame de sânge în plus, din depozitul său)

Deși susține procesul de formare și reglare celulară, atunci când nu mai funcționează corect, splina poate elimina celule sănătoase, ceea ce înseamnă că poate declanșa anemia, crește riscul de infecții și, totodată, poate favoriza învinețirea și sângerările.

Splina devine dureroasă fie dacă este accidentată, adică atunci când apare ruptura de splină, fie dacă își mărește volumul (splină mărită).

Durerea cauzată de ruptura de splină

Rareori, splina este accidentată sau lovită în timpul unui impact, deoarece este protejată de amplasarea sa, în spatele stomacului. Chiar și așa, există situații în care splina poate fi lovită – de pildă, în urma unui accident rutier, în timpul practicării unui sport de contact ori din cauza unei coaste rupte. În asemenea situații, poate apărea afecțiunea denumită ruptură de splină, dar totodată se poate forma și un hematom, care se poate transforma în chist. Ruptura de splină poate să apară imediat după impact, dar și la câteva săptămâni după.

Cum se manifestă durerea în ruptura de splină

Semnele și simptomele rupturii de splină sunt următoarele:

• Durere în partea stângă a abdomenului, sub coaste, și sensibilitate la atingerea zonei
• Instabilitate cardiovasculară manifestată prin tahicardie și amețeli
• Greață, vărsături, paloare, pierderea cunoștinței

Ruptura de splină este o afecțiune care necesită îngrijiri medicale de urgență, întrucât hemoragia poate fi puternică și poate pune viața pacientului în pericol.

Durerea cauzată de splină mărită – splenomegalie

Splenomegalia este o altă cauză a durerii de splină. Această afecțiune poate să apară din mai multe cauze, începând cu infecțiile bacteriene precum malaria, tuberculoza și sifilisul, și până la ciroza hepatică, anemia hemolitică sau leucemia. O altă cauză a splenomegaliei poate fi administrarea unor medicamente care au ca efect advers inflamarea splinei.

Cum se manifestă durerea în cazul splinei mărite

În splenomegalie, durerea de splină poate fi asociată cu simptome precum:

• Instalarea sațietății în ciuda cantității mici de alimente consumate
• Disconfort în partea stângă a abdomenului, sub coaste
• Anemie, oboseală
• Infecții frecvente
• Învinețirea rapidă a pielii

În funcție de gravitate, splina mărită poate fi tratată medicamentos sau prin repaus, pentru că splenomegalia crește riscul de ruptură de splină. Intervenția chirurgicală este rareori necesară, doar atunci când apar complicații, scrie doc.ro.

Cum se tratează durerea de splină

Dacă ai splina mărită fără simptome asociate, una din abordările recomandate este monitorizarea fără tratament. Așadar, medicul te va reevalua după 12 luni sau cu prima ocazie în care simți anumite simptome, pentru a lua o decizie cu privire la tratamentul necesar.

Dacă durerea nu se ameliorează și medicul confirmă diagnosticul de ruptură de splină, poate fi necesară îndepărtarea chirurgicală a splinei. Uneori se elimină doar o porțiune din organ, alteori e necesară îndepărtarea completă.

Cu toate că nu este un organ vital, medicii cântăresc mult decizia de a îndepărta splina deoarece, în absența acesteia, sănătatea pacientului poate fi amenințată de infecții. Din această cauză, uneori, medicii pot apela la micșorarea splinei prin radioterapie, astfel încât să evite intervenția chirurgicală.

Pentru a reduce riscurile după eliminarea splinei, medicii recomandă imunizarea pacientului prin vaccinare (vaccin antigripal, vaccin antipneumococic, pentru prevenirea meningitei sau a hepatitei B). Totodată, se recomandă și tratamentul cu antibiotice, pentru reducerea riscului de infecții.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.