"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

6 − 3 =

17 − thirteen =

Multa vreme, cresterea puilor de gaina era o activitate populara in randul fermierilor din Romania si din alte regiuni.

loading...

Hranirea puilor in primele saptamani de viata este esentiala pentru dezvoltare si imunitate. Mai mult decat atat, acest tratament este foarte important pentru puii adulti. Utilizarea hranei de inalta calitate este singura modalitate de a asigura sanatatea puiilor si cresterea in greutate a acestora.

Pentru a fi sanatosi si sa ne poata oferi multe oua si carne delicioasa, este important modul de hranire cu hrana de inalta calitate, adapost in cele mai bune conditii (evitati locurile reci si umede) si vaccinarea si tratarea pentru a preveni bolile .

Locul de adapost al puilor de gaina

In primele doua saptamani de viata, cand puii sunt foarte fragili, conditiile din adapostul in care sunt crescuti joaca un rol foarte important in dezvoltarea lor. Acestia trebuie sa fie protejati de efectele frigului si umiditatii, astfel incat, in general, odata ce ies din incubator, trebuie sa fie plasati intr-un tarc sau cutie si asezati intr-o camera calda, care nu ar trebui sa fie folosita in alt scop. Alegeti o cutie suficient de mare pentru a nu aglomera puii.

Caldura

In timpul sezonului de crestere, puii au nevoie de caldura si o temperatura constanta de cel putin 30-32 grade Celsius. Pentru incalzire puteti pune unul (sau doua) becuri cu infrarosii deasupra cutiei, astfel incat caldura sa fie trimisa in directia puiilor. Aveti insa grija sa asezati aceste becuri la distanta, astfel incat puii sa nu le atinga si sa nu se arda. De asemenea, este util sa puneti termometrul in cutie la picioarele puilor, astfel incat sa puteti controla temperatura mai usor.

Pe masura ce cresc, puii vor avea nevoie de mai putina caldura: in fiecare saptamana, puteti scadea cu 3 grade Celsius. Dupa o luna, vor avea nevoie de 20-21 de grade Celsius, acum e timpul pentru a fi mutati in cotetul special amenajat.

Lumina

Un factor la fel de important in dezvoltarea puilor este lumina (artificiala sau naturala), mai ales ca au nevoie de aproximativ 20 de ore de lumina pe zi in primele saptamani de viata. Pentru a asigura toate conditiile, puteti imparti cutia in doua parti: jumatate instalati becul pentru a-l mentine cald, iar cealalta jumatate poate fi acoperita cu o carpa, astfel incat puii sa se retraga acolo cand vor sa doarma.

Hranirea puilor de gaina

Pana la varsta de 6 pana la 8 saptamani, puii sunt de obicei hraniti cu faina de cereale, adica faina foarte fina. Unele formule de cereale cumparate din comert contin si produs suplimentar anticoccidian care poate fi utilizat pentru a reduce riscul de coccidioza, care este o boala parazitara comuna la pui si poate fi chiar fatala.

Dupa o luna si jumatate, puteti introduce treptat cereale si masa verde in dieta lor, dar este bine ca acestea sa fie tocate.

Parametrii de creștere la puii de o zi:

Puicutele vor avea nevoie de mai mult calciu

Daca doriti sa cresteti puicute pentru oua, cel mai bine este sa suplimentati doza de calciu la varsta de 20 de saptamani. Ca si hrana trebuie sa filositi furaje speciale pentru gainile outoare. Puteti folosi verdeturi, fructe si chiar si paine. Atentie! Nu exagerati cu painea, aceasta le ingrasa si scade productia de oua.

Totodata, o parte dintre crescatori combina furajele cu cereale precum porumbul, ovazul, orzul si graul. Nu combinati cereale cu resturi alimentare ca verdeturi, legume, fructe.

Tratamentele obligatorii pentru protejarea puilor de gaina
Puii de o zi sunt foarte sensibili, mai ales in primele saptamani de viata, astfel incat bolile si parazitii ii vor prinde rapid. Daca sunt nesanatoase, produsele (carnea si ouale) pe care le obtinem de la ele ne poate pune in pericol sanatatea. Pentru majoritatea bolilor de care pot suferi puii, vaccinarea este recomandata ca principala metoda de prevenire. Vaccinul trebuie sa fie facut de medicul veterinar in conformitate cu programul de vaccinare.

Coccidioza este una dintre cele mai frecvente boli la pui. Este cauzata de parazitii din tractul digestiv. Contaminarea se face prin fecale, motiv pentru care asternutul lor trebuie sa fie mereu curat si uscat. Puii care sufera de coccidioza sunt tristi, pierd in greutate, au diaree si nu mananca sau beau apa.
Sfaturi de la specialisti
Iata cateva sfaturi utile pentru cei ce vor sa creasca pui de gaina
Ai grija sa le oferi un adapost corespunzator, sigur, cald si curat

Cumpara pui doar de la magazinele si fermele autorizate
Cum recunosti un pui sanatos: trebuie sa aiba o privire agera, ciocul curat, sa stea bine pe picioare, sa nu aiba penele zburlite si pete pe corp, scrie fabricatinromaniainfo.
Hraneste-i cu hrana sanatoasa, in functie de etapa de crestere
Mentine curatenia in adapostul lor
Speram sa va fie de folos

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.