"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

fourteen − three =

5 − five =

Reţeta săpunului de casă, o metoda simpla si usor de realizat.

loading...

Săpunul de casă se obţine în urma reacţiei dintre o grăsime şi un hidroxid alcalin. Pentru prepararea săpunului se folosesc resturi de grăsime (seu, untură de porc, margarină, unt, ulei) şi sodă caustică. Printr-o metodă simplă şi uşor de realizat se poate prepara şi acasă un săpun de calitate.

Pentru săpunul de rufe se strâng toate resturile de grăsime într-un vas până când se ajunge la o cantitate de 1-2 kg. (Nu se folosesc resturi de grăsime greu mirositoare din cauza alterării.) Într-o oală de 6-8 l (care nu va fi folosită apoi în alt scop!) se pun câte 200 g sodă caus¬tică şi 1 l de apă pentru fiecare kilogram de grăsime.

După ce soda s-a dizolvat, se pune oala pe foc şi se in¬tro¬¬duce grăsimea, amestecând continuu. Persoana care pregăteşte săpunul va purta ochelari şi îşi va feri faţa şi mâinile în timpul operaţiei, pentru a nu fi stropite de li¬chidul care clocoteşte.

Amestecul se fierbe timp de 2-3 ore, până când se produce procesul de sapo-nificare (apa¬re mirosul caracteristic de săpun). Săpunul este gata şi se poate turna în cutii de lemn căptuşite cu hârtie. (Atenţie! Oala cu săpun fierbinte se va apuca de mânere numai cu o cârpă uscată, după ce s-a lăsat puţin să se ră-cească.)

Dacă se doreşte un săpun par¬fu¬mat, se adaugă la fiert o mână de pelin, lavandă, flori de trandafir, liliac etc. (plantă proaspătă sau uscată). Dacă se doreşte şi o colorare a lui, se va turna în amestec puţin colorant organic. După 24 de ore, se scoate săpunul din cutie, se taie în bucăţi, care se pun apoi la uscat.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.