"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

seventeen − nine =

ten − six =

“Mama s-a cutremurat, asteptarile erau altele, am dezamagit, nu a mai vorbit cu mine, am facut-o de ras. Vacanta aia a fost o porcarie in care am cazut psihic”.

loading...

Sunt amintirile de la examenul de clasa a VIII-a ale unui cunoscut medic cardiolog, care inainte cu o saptamana de Evaluarea Nationala 2019 le transmite un mesaj parintilor aflati in emotiile examenelor: “Daca sunteti parinti si copiii vostri au luat note mai mici decat va asteptati, nu-i nimic. Nu treceti cu ghetele peste sentimentele lor. Stati aproape”.

“Fiecare om invata toata viata si trebuie sa profite de scoala, de timpul liber, de conexiunile umane, toate pentru a deprinde informatii, aptitudini, experienta. Chiar daca nu esti primul, tot poti ajunge un inginer stralucit. Sau un scriitor. Sau medic de top. Conteaza sa depui munca, sa perseverezi, sa nu renunti la primele hopuri avute, sa ai incredere“, scrie medicul Vasi Radulescu, pe pagina sa de Facebook.

Medic cardiolog, fondator al proiectului de educatie medicala leapsadesanatate.ro si cunoscut pentru activitatea de popularizare a stiintei medicale, Vasi Radulescu a publicat din nou acest text, pe care l-a scris in urma cu doi ani. “Cred ca e inca de actualitate”, spune Radulescu, cu o saptamana inainte ca absolventii de clasa a VIII-a sa inceapa examenele scrise din cadrul Evaluarii Nationale, scrie edupedu.ro.

Mesajul medicului Vasi Radulescu pentru parinti, repostat de acesta pe pagina sa de Facebook:

“Pana la sfarsitul clasei a VIII-a am fost cel mai bun din scoala mea micuta. Urma Examenul de Capacitate si toti se asteptau sa iau printre primii. Ei bine, nu stiu ce s-a intamplat cu mine la examenul ala.

Cand s-au afisat rezultatele si-am vazut nota finala, nu mi-a venit sa cred. Nu numai ca nu urma sa intru la prima clasa de mate-info din liceul cel mai bun din oras, ci exista riscul sa nu prind mate-info. Am plecat acasa zapacit si n-am avut curaj sa dau ochii cu ai mei. M-am dus undeva, in spatele casei, mi-am luat capul in maini si-am plans in hohote. Apoi, ud pe fata, am zis totusi sa arunc adevarul. Mama s-a cutremurat, asteptarile erau altele, am dezamagit, nu a mai vorbit cu mine, am facut-o de ras.

Vacanta aia a fost o porcarie in care am cazut psihic. Am intrat la a treia clasa de mate-info, m-am remontat cu greu, am fost iar primul pana la finele liceului.

Cand ma gandesc retrospectiv, imi dau seama ca lucrurile s-au petrecut asa pentru ca asa trebuia sa se intample. Un esec e o lectie. Daca sunteti parinti si copiii vostri au luat note mai mici decat va asteptati, nu-i nimic. Nu treceti cu ghetele peste sentimentele lor. Stati aproape si fiti convinsi ca totul va fi bine oricum, chiar daca nu au prins cel mai bun liceu sau cea mai buna clasa.

N-as miza nici pe pozitia de fruntas in clasa. Pe mine nu m-a ajutat cu nimic si-am avut de suportat multiple antipatii, orgolii, vorbe. Fiecare om invata toata viata si trebuie sa profite de scoala, de timpul liber, de conexiunile umane, toate pentru a deprinde informatii, aptitudini, experienta. Chiar daca nu esti primul, tot poti ajunge un inginer stralucit. Sau un scriitor. Sau medic de top. Conteaza sa depui munca, sa perseverezi, sa nu renunti la primele hopuri avute, sa ai incredere ca lucrurile se vor aseza, cu energie din partea ta si din alte parti. Esecuri vor mai fi, succese la fel.

Fiti alaturi de copiii vostri si, indiferent de rezultate, nu treceti cu ghetele alea butucanoase peste sufletele lor. Educatia e fir continuu al vietii, nu e un examen.

Cat timp exista educatie continua, bun-simt, respect, munca, pofta de cultura, aplecare spre frumos, dorinta de a cunoaste versiuni superioare ale propriilor persoane, parinti misto, profesori excelenti, copiii vor merge in directia buna si vor ajunge bine de tot.

Mama s-a prins repede ca a reactionat gresit atunci. M-a sprijinit cu medicina, am intrat aici fara emotii, am terminat-o, mi-am facut si rezidentiatul si-am ajuns medic medic, adica specialist. Tot un nimeni, daca ma intrebati pe mine. Dar era si visul meu, si-al ei; isi dorise sa devina doctorita, nu a reusit din motivele vremurilor apuse pline de greutati, am reusit eu, cumva si pentru ea.

Cum ziceam, lucrurile pe undeva se asaza.

Vasi Radulescu

PS: am scris acest text acum doi ani si a fost citit de sute de mii de oameni; cred ca e inca de actualitate.”

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.