"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Cuvioasa Nazaria” de la Văratec a fost deschis în 2018, cu un număr insuficient de angajați și cu multe lipsuri. După mai multe încercări, s-areușit dotarea unor camere, a bucătăriei și a altor spații necesare.

Printre aceste dotări se numără cabinetul de kinetoterapie, de care maica Haritina Căuș se ocupă zilnic.

Monahia Haritina, originară din Brașov, se află la Mănăstirea Văratec din 1993 și este tehnician maseur având în grijă recuperarea vârstnicilor.

„Pe bătrânii de la cămin îi văd ca pe bunicii mei de care, din păcate, nu mă mai pot bucura, aceștia trecând la cele veșnice”, a spus monahia într-un interviu oferit pentru Doxologia.ro.

„Experiențele frumoase alături de ei sunt multe și oricare mică bucurie a lor este și a mea. Este minunat să îi vezi bucurându-se de lucrurile mărunte, cum ar fi o bomboană, o floare sau un ciripit de păsărele”.

„L-am găsit pe Hristos printre vârstnicii noștri”, a mărturisit monahia. „El este aici în fiecare cameră în care bătrânii se roagă și, bineînțeles, în paraclisul căminului, unde bunicii participă după putință la sfintele slujbe și se împărtășesc periodic cu Sfintele Taine”.


Maica a subliniat că „de vârstnicii noștri ar trebui să ne îngrijim cu aceeași dragoste cu care ne-au îngrijit și ei pe noi în copilăria noastră. Să ne gândim că poate, cândva, vom ajunge și noi la o vârstă la care vom avea nevoie de ajutorul celor tineri”.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.