"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

1 × three =

19 + three =

Tinerii care aleg să facă voluntariat sunt percepuţi ca fiind persoane active şi responsabile, apreciate atât în mediul educaţional, cât şi în cel profesional.

loading...

De asemenea, pot alege să facă voluntariat într-un domeniu care le place şi să susţină în acelaşi timp o cauză în care cred.

Chiar şi situaţia în care aleg o activitate care nu li se potriveşte reprezintă un avantaj pentru că în acest fel pot afla mult mai uşor care este traseul educaţional şi profesional pe care îşi doresc să-l urmeze.

Iată cinci motive pentru tineri de a face acest lucru:

1. Îşi dezvoltă abilităţile

Voluntariatul reprezintă contextul potrivit pentru ca tinerii să-şi pună în practică abilităţile şi să obţină rezultate prin prisma acestora.

Faptul că vor atinge obiectivele presupuse de activitatea pe care o desfăşoară le va consolida în timp încrederea în ei înşişi.

2. Îşi formează competenţele

Formarea unei competenţe prin prisma unei activităţi practice va avea un impact mai mare decât dobândirea acesteia în urmă unui curs teoretic.

3. Acumulează experienţă

Lipsa experienţei profesionale reprezintă una dintre problemele cu care tinerii se confruntă în procesul de integrare pe piaţa muncii.

Acest impediment poate fi evitat, în contextul în care tânărul se va implica în activităţi care îl vor ajuta să acumuleze experienţă în zona sa de interes.

Voluntariatul facilitează dobândirea unor strategii de planificare a activităţii şi de organizare a timpului, iar în acest fel tinerii devin mai responsabili.

Un alt aspect important este reprezentat de acumularea unor informaţii de la specialişti care profesează în domeniul respectiv de activitate.

4. Află ce activităţi îi plac

Identificarea domeniului de activitate potrivit este un proces care, pentru a fi eficient, este de preferat să înceapă încă din perioada liceului. Sunt situaţii în care tinerii aleg o anumită facultate fără să ştie ce va presupune concret activitatea lor după finalizarea acesteia. Voluntariatul permite tinerilor să între în contact cu diverse domenii de activitate, astfel încât să conştientizeze ce li se potriveşte şi ce îi motivează.

5. Îşi dezvoltă reţeaua de contacte

Pot cunoaște tineri care au aceleaşi valori şi au, de asemenea, ocazia să interacţioneze cu persoane cheie din anumite domenii de activitate, care le pot servi drept mentori sau modele profesionale.

Un articol de Mihaela Iliescu

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.