"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

sixteen − three =

2 + three =

BREAKING Ministerul Educației aplică în toată țara regula repartizării aleatorii a copiilor în clasele pregătitoare, în baza unei proceduri transparente și nediscriminatorii. Modificare esențială introdusă de Ministrul Educației în procedura înscrierilor în clasa pregătitoare 2020: regula formării claselor de copii după criterii transparente și nediscriminatorii se aplică în toate școlile.

loading...

Modelul introdus de Timișoara acum 4 ani și anunțat anul acesta de București – repartizare alfabetică a elevilor pe clase sau prin tragere la sorți în ședință publică organizată de școală – este pe cale să fie transformat în regulă, potrivit proiectului metodologiei de înscriere în clasa pregătitoare 2020 pus astăzi în dezbatere publică.

Ministerul Educației și Cercetării a lansat în data de 4 februarie 2020, în consultare publică, Metodologia și calendarul de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2020-2021. Înscrierile în clasa pregătitoare încep anul acesta 4 martie 2020, potrivit proiectului pus în dezbatere publică, scrie edupedu.ro.

“Principalele noutăți incluse în proiectul de metodologie vizează constituirea formațiunilor de elevi în clasa pregătitoare, precum și soluționarea situațiilor excepționale ale copiilor care nu se încadrează în tranșele de vârstă prevăzute de metodologie”, anunță Ministerul Educației, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Ministerul precizează că formarea claselor de elevi se face după finalizarea procesului de înscriere, conform calendarului, “în baza unei proceduri elaborate la nivelul unității de învățământ și aprobate de Consiliul de administrație, procedură care să asigure transparență, echitate, nondiscriminare și incluziune”.

Pentru prima dată, metodologia de înscriere în clasa pregătitoare se referă la modul de constituire a claselor de elevi:
“Constituirea formațiunilor de elevi în clasa pregătitoare se face după finalizarea procesului de înscriere, conform Calendarului înscrierii, în baza unei proceduri elaborate la nivelul unității de învățământ și aprobate de Consiliul de administrație, cu respectarea criteriilor de transparență, echitate, nondiscriminare și incluziune“ – statuează articolul 51 aliniatul 4 din proiectul de metodologie pus astăzi în dezbatere publică.

• “Modalitatea de repartizare a elevilor pe criteriul alfabetic este în deplină concordanţă cu prevederile O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare cu modificările şi completările ulterioare, republicată. (…) Această repartizare poate fi considerată o metodă de repartiţie transparentă şi aleatorie în unităţile de învăţământ de stat”, a constatat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în septembrie 2018 cu privire la procedura aplicată pentru prima dată de ISJ Timiș.
A doua noutate propusă prin metodologia de însciere în clasa pregătitoare 2020: “situațiile excepționale ale copiilor care nu se încadrează în tranșele de vârstă prevăzute de metodologie vor fi analizate și soluționate de Comisiile județene/Comisia municipiului București, în baza unor proceduri proprii”.

Ministerul Educației anunță că propunerile, observațiile și sugestiile pe marginea proiectului de metodologie pot fi trimise pe adresa de e-mail [email protected], până în data de 14 februarie 2020.

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.