"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

5 × two =

twenty + five =

Adevărata viață o cunoaștem târziu… Oprindu-se din drumul său, la umbra unor copaci, un călător prin arșița verii, după ce bău apă și-și șterse transpirația, observă în spatele copacilor unde tocmai se refugiase, un cimitir.

loading...

Înainte de a se porni din nou la drum aruncă o privire prin gardul de sârmă a cimitirului și observă scris pe prima cruce mai apropiată numele răposatului și dedesubt: „a trăit 15 ani”.

„A fost un biet copil care a mur1t din cine știe ce motiv”, își spuse în gând, călătorul și aruncă privirea pe crucea de alături.

Sub numele celui îngropat scria: „a trăit 11 ani și 3 luni”. Bineînțeles, gândul i-a fugit imediat că întâmplarea a făcut ca doi copii care au mur1t înainte de vreme să fie îngropați alăturea.

Se ridică și se apropie mai mult de gard. Pe crucile alăturate, sub numele celor decedați era scris: „14 ani și 6 luni”, „10 ani și 9 luni” ș.a.m.d.

Curios, intră în cimitir și constată cu uimire că niciunul îngropat acolo nu depășea 18-20 de ani, ba chiar pe unele erau vârste mult mai fragede: „6 ani și 8 luni”, „7 ani”…

Imediat s-a gândit că cimitirul acela era doar pentru copii, așa fiind probabil obiceiul locului să fie îngropați separați, sau și mai rău, a fost o molimă care a ucis doar copiii.

Tocmai se pregătea să iasă când văzu un țăran mergând la munca câmpului. Îl salută, apoi își arătă nedumerirea pentru cele văzute în cimitir.

– Nu, nici una nici cealaltă. Cei m0rți și îngropați aici sunt oameni maturi care au mur1t la vârste înaintate!

– Și de ce scrie atunci pe fiecare cruce vârstele acelea fragede? Nu cumva aveți un alt mod de măsurare a timpului?

– Nu, nici asta, doar că la noi e un obicei ca fiecare om să-și noteze pe timpul vieții zilele în care a trăit fericit. La sfârșitul vieții zilele se adună și se trec pe crucea lui. Doar asta e cu adevărat viața unui om: cât a trăit fericit!

După Jorge Bucay

Traducere și adaptare, Dan HașDean

loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.