"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

S-a schimbat legea – Politistii vor avea mai multa putere in noul an. Agentii vor putea intra in locuinte fara mandat sau acordul proprietarilor, iar amenzile pentru refuzul legitimarii vor creste chiar si de trei ori. In Romania, anul trecut, in fiecare zi un agent de politie a fost agresat.

S-a schimbat legea – Noua lege da puteri sporite politistilor. Agentii vor putea intra in locuinte fara un mandat si fara acordul proprietarului.

Va fi suficient ca politistul sa aiba indicii ca intr-o locuinta cineva se afla in pericol. Sau ca in interior este o persoana decedata. La fel, daca agentul crede ca poate prinde un hot, de exemplu, in flagrant, nu trebuie sa stea pe ganduri, scrie observator.tv

Sunt prevederi care ar fi putut schimba si cursul anchetei in cazul Caracal. Atunci, din cauza legii ambigue, politistii au asteptat sase ore la poarta lui Gheorghe Dinca.

Noua lege vine si cu reguli mai dure. Amenda in cazul celor care refuza sa se legitimeze va creste de trei ori si va ajunge pana la 1500 de lei. La fel si pentru petrecaretii prea galagiosi, care ar putea fi obligati sa faca si munca in folosul comunitatii.

COSMIN ANDREICA, Sindicatul Europol: Nu in ultimul rand vorbim despre posibilitatea politistilor de a solicita persoanelor care le legitimeaza sa adopte o pozitie inofensiva, iar pentru cetateanul care nu se supune, politistul poate sa ia orice fel de masuri.

Iar seria noilor masurilor continua si in cazul unor misiuni riscante.

In situatii limita agentii va pot cere cu imprumut masina pe care o conduceti pentru a o folosi de exemplu pentru o urmarire. Si pana acum se putea intampla asta, dar acum procedurile sunt mult simplificate.

Autoturismul va este returnat la finalul misiunii iar in cazul unor pagube puteti fi despagubiti.

Sindicalistii spun ca masurile legislative luate nu sunt suficiente. In continuare, masinile si armele politistilor sunt mult prea invechite, iar orele de antrenament insuficiente.

COSMIN ANDREICA, Sindicatul Europol: In conditiile in care noi nu avem nici macar telefoane de serviciu, avem lipsa mii de statii de politie, imi vine greu sa cred ca la 26 ianuarie, toate unitatile de politie vor fi pregatite sa ofere aceste mecanisme.

Noua lege va intra in vigoare pe 26 Ianuarie. Anul trecut aproape 400 de agenti de politie au fost agresati in Romania in lipsa unor proceduri de interventie clare.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.