"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Romica Jurca VREMEA – PROGNOZA METEO pare sa devina ceva mai prietenoasa cu iubitorii iernii. Meteorologul Romica Jurca a explicat la Romania TV de ce avem o iarna fara zapada si cu temperaturi neobisnuite in raport cu alti ani si a venit si cu o veste buna pentru amatorii de zapada.

Romica Jurca VREMEA: Vortexul aduce iarna si in Romania. Cand se anunta primele ninsori adevarate

Vremea neobisnuita pentru aceasta perioada a anului poate fi pusa pe seama inversiunii termice, a explicat meteorologul Romica Jurca la Romania TV.

Acesta consta in faptul ca, in loc ca temperaturile sa scada treptat cu 0,5 – 1 grad Celsius la fiecare 100 de metri altitudine, temperaturile cele mai scazute se inregistreaza in apropierea solului.

Astfel s-a ajuns in situatia ca la munte, la altitudini mari, cum ar fi la Balea Lac, Varful Toaca sau in alte zone in care in general temperaturile sunt negative inclusiv ziua, maximele sa ajunga si la 4-5 grade Celsius, in timp ce in zonele de campie este mai frig decat de obicei.

În zilele următoare este posibil ca, datorită schimbării direcţiei şi a intensităţii vântului fenomenul de inversiune termică să nu se mai producă şi să intrăm într-un normal termic al perioadei. Probabilitatea apariţiei ninsorilor va fi mai mare începând cu data de 23 decembrie, a precizat Romica Jurca.

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR ÎN INTERVALUL 17 – 26 IANUARIE 2020

MUNTENIA

Între 17 si 26 ianuarie, media regională a temperaturilor maxime va fi apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie, oscilând între 1 și 5 grade. Media temperaturilor minime se va situa între -4 și -2 grade, mai scăzută, spre -6 grade, în intervalul
24-26 ianuarie.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va creşte spre finalul intervalului

Romica Jurca VREMEA – OLTENIA

În intervalul 17-26 ianuarie, media regională a temperaturilor maxime va fi apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie, oscilând între 2 și 5 grade. Media temperaturilor minime se va situa între -4 și -2 grade, mai scăzută, spre -6 grade, în intervalul
24-26 ianuarie.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi creşte spre sfârşitul intervalului, fiind posibile precipitații în general slabe.

BANAT

Media regională a maximelor termice va marca o scădere pe 17-18 ianuarie, iar ulterior, până pe 26 ianuarie, se va menține apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie (2…4 grade). Temperaturile minime se vor situa, în medie, între -4 și -2 grade, ușor mai scăzute, spre -6 grade, în intervalul 24-26 ianuarie.
Vor fi posibile precipitații în general slabe, cu o probabilitate mai ridicată de apariție în intervalul 21-24 ianuarie.

Romica Jurca VREMEA – CRIŞANA

Media temperaturilor maxime va marca o scădere treptată astfel încât în perioada 18-26 ianuarie va deveni apropiată de valorile obișnuite (1…3 grade) pentru a doua parte a lunii ianuarie în această regiune. Temperaturile minime se vor situa, în medie, între -4 și -2 grade, ușor mai scăzute, spre -6 grade, în intervalul 24-26 ianuarie.
În unele zile vor fi posibile precipitații în general slabe, cu o probabilitate mai ridicată după data de 21 ianuarie.

TRANSILVANIA

În intervalul 17-19 ianuarie, media temperaturilor maxime va marca o scădere, iar ulterior, până pe 26 ianuarie se va menține apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie (0…2 grade). Temperaturile minime se vor situa, în medie, între -7 și -4 grade, ușor mai scăzute, spre -9 grade, în intervalul 24-26 ianuarie.
În unele zile vor fi posibile precipitații în general slabe, cu o probabilitate mai ridicată de apariție în intervalul 21-24 ianuarie.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.