"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

Pensie salariu mediu – Mai devreme sau mai tarziu, sistemul de pensii va intra in colaps. Datele analizate de economisti arata ca, daca nu se intampla o minune, este imposibil ca pensiile tuturor romanilor sa fie platite pe termen lung.

Pensie salariu mediu

Totusi, daca se reuseste mentinerea actualului sistem de pensii, un roman care intra acum in campul muncii si care va cotiza 35 de ani ar putea primi o pensie lunara care nu atinge nici macar salariul minim pe economie.

Un roman care intra acum in campul muncii si care va cotiza 35 de ani ar putea primi o pensie lunara de 1.630 de lei luand in calcul un ultim salariu net de 4.000 lei, potrivit calculelor CFA Romania, asociatie a analistilor financiari certificati international care are ca membri si reprezentanti ai administratorilor de pensii private.

Din aceasta suma, 1.080 de lei provin de la Pilonul I, adica sistemul public de pensii, iar 545 lei de la fondul de pensii administrat privat Pilon II, potrivit calculelor CFA Romania care presupun o con­tributie catre P2 de 3,75% din salariul brut, la fel ca cea din prezent, scrie Ziarul Financiar.

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.