"Ascunse în văzul tuturor, văzute doar de doritori!"

two × five =

one × 5 =

Calendar ortodox – Biserica Ortodoxă aduce cinstire în ziua de 16 ianuarie lanțului Sfântului Apostol Petru cu care acesta a fost legat și ținut întemnițat. Se spune că oricine atinge lanțul cu care a fost legat Petru scapă de duhurile viclene, își tămăduiește neputințele și se sfințește.

loading...

Calendar ortodox pentru ziua de joi, 16 ianuarie 2020

Pe 16 ianuarie este trecută în calendarul ortodox cinstirea lanțului cu care Sfântul Apostol Petru a fost ținut legat. Faptele Apostolilor (12, 1-11) ne arată că în anul 42 d.Hr, regele Irod Agripa a poruncit ca Petru să fie întemnițat și prins în lanțuri.

Sfântul Apostol Petru a fost dezlegat și eliberat de un înger. Lanțul cu care a fost legat a fost păstrat de credincioși care au reușit să îl treacă de la unii la alții până când Patriarhul Iuvenalie i l-a dăruit Evdochiei, soția împăratului Teodosie cel Tânăr.

Împărăteasa a plecat la Constantinopol unde s-a întâlnit cu Eudoxia, soția împăratului Occidentului, Valentin. Evenimentul s-a petrecut undeva între anii 437-439. Lanțul a ajuns să fie depus într-o biserică în cinstea Sfântului Apostol Petru. Tradiția mai spune că în acest lăcaș de cult au mai ajuns și lanțurile cu care a fost bătut Apostolul în vremea împăratului Nero.

Cum este ilustrat Sfântul Apostol Petru în iconografie

Sfântul Apostol Petru apare în iconografie ca fiind cu ochii larg deschiși, părul și barba cărunte și ținând în mâna dreaptă trei chei și în mâna stângă o cruce. Chipul sfântului este pictat potrivit tehnicii encaustice a portretelor Fayoum din arta alexandrina.

loading...
loading...

*Continutul acestui articol este doar pentru informare si nu se doreste a fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati un medic specialist.